Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hoe betaal ik mijn verbouwing: 5 tips

Geplaatst op 06 jun 2018 , bijgewerkt 06 jun 2018, 11:00

Liever niet verhuizen, wel uw huis verbouwen? Een verbouwing financieren kan op verschillende manieren. Clasien Ouderdorp, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, geeft 5 tips.

Het wemelt van de containers en bouwvakkersbusjes in de Nederlandse straten, ook bij mij in de buurt. Veel mensen geven hun huis een facelift. Hoe financier je zo’n verbouwing? Is het vanzelfsprekend om de hypotheek uit te breiden of kan het ook anders? Een aantal mogelijkheden om een verbouwing te financieren op een rij. 

1. Verbouwen met spaargeld

Een open deur misschien, maar heeft u spaargeld en kunt u dat permanent missen? Nu banken nauwelijks rente geven en u misschien ook nog belasting over uw spaargeld betaalt, kan een verbouwing een prima bestemming zijn. 

2. Verbouwing financieren met een hypotheek

Het afsluiten van een (aanvullende) hypotheek is ook een optie om een verbouwing te financieren. De hypotheekverstrekker vraagt dan meestal om een taxatierapport waarin de marktwaarde van uw woning na verbouwing staat. De taxateur moet dus inzage hebben in hypotheekadvies, de notaris en ook voor NHG, voor zover van toepassing. In totaal al snel een paar duizend euro.

Voordelen van het afsluiten van een hypotheek voor een verbouwing zijn de huidige lage rente en dat u er meestal dertig jaar over mag doen om de lening terug te betalen. Spreek uw wensen door met een hypotheekadviseur.

3. Verbouwen met een persoonlijke lening 

Wilt u in verhouding een klein bedrag lenen, dan kunnen de kosten voor het afsluiten van een hypotheek zwaar drukken. Een persoonlijke lening is een alternatief. Zeker als u toch van plan bent de lening binnen een paar jaar af te lossen; de looptijd is namelijk vaak 5 tot 10 jaar. En u bespaart taxatie-, notaris en advieskosten.

De rente bij een persoonlijke lening is wel hoger dan bij een hypotheek, maar als u het geld in het huis steekt, is deze rente fiscaal aftrekbaar. Aandachtspunt: een persoonlijke lening is een inkomenskrediet en wordt geregistreerd bij het BKR. 

4. Geld lenen bij familie

Niet altijd mogelijk of wenselijk, maar geld lenen bij familie of vrienden kan ook een optie zijn. Als u de lening op de juiste manier regelt, is de rente aftrekbaar, zolang u het geld maar in het huis steekt.     

5. Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Gaat u energiebesparende maatregelen nemen om uw woning energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien in aanmerking voor een subsidie of een speciale financiering.

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Gaat u verbouwen? Bekijk vooraf welke financiering het beste bij uw situatie past en of u recht heeft op subsidie. Zo profiteert u optimaal van de mogelijkheden.’