Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Verborgen gebreken: wie is aansprakelijk?

Geplaatst op 20 jun 2018 , bijgewerkt 20 jun 2018, 10:00

Ik heb een huis gekocht met een verborgen gebrek, wie is aansprakelijk? Het is een vraag die veel leden stellen. Corine Jansen, jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe het zit.

We horen het bij Vereniging Eigen Huis regelmatig: leden die een huis hebben gekocht en tijdens het klussen een gebrek ontdekken. Moet je dat als nieuwe eigenaar accepteren? Of is de verkoper aansprakelijk? Deze vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Of de verkoper aansprakelijk is en dus de herstelkosten moet betalen, hangt van veel factoren af.

Koop met gebreken

De meeste mensen hebben een koopcontract gebaseerd op de zogeheten model koopovereenkomst. Hierin staat dat de koper de woning koopt inclusief de aanwezige gebreken. Toch zijn er situaties waarin de verkoper wél aansprakelijk kan zijn: 

  • De koper ontdekt een gebrek dat ‘normaal gebruik’ van het huis in de weg staat.
  • De verkoper houdt zich niet aan de mededelingsplicht.

Gebreken die normaal gebruik in de weg staan

In de model koopovereenkomst garandeert de verkoper dat de woning voor normaal gebruik geschikt is. Ontdekt de koper een gebrek dat normaal gebruik in de weg staat, dan kan de verkoper dus aansprakelijk zijn.

Het moet hierbij wel om wat ernstiger gebreken gaan, bijvoorbeeld aantasting van de houten vloerbalken door huiszwam, flinke verontreiniging van de grond of de aanwezigheid van asbest; het hangt er dan wel weer vanaf om hoeveel asbest het gaat en op welke plek het zit. Ook moet het gebrek al aanwezig zijn geweest tijdens de koop. Gaat de cv-ketel bijvoorbeeld een paar weken na de overdracht kapot, dan heeft de koper meestal pech.

De verkoper houdt zich niet aan de mededelingsplicht

Een verkoper kan ook aansprakelijk zijn voor gebreken als hij zich niet houdt aan zijn mededelingsplicht. In dit geval verzwijgt de verkoper een gebrek voor de koper. Of hij geeft onjuiste informatie. Voor een koper is het wel lastig aantonen dat de verkoper van het gebrek op de hoogte was. 

Huis met verborgen gebreken, en nu?

Is er volgens u sprake van één of meerdere verborgen gebreken? Neem dan in ieder geval contact op met de verkoper en meld wat er mis is. Dit kan mondeling, maar bevestig het schriftelijk, zodat u later kunt aantonen wanneer u de gebreken gemeld heeft. Probeer samen tot een oplossing te komen en zet eventuele afspraken op papier.

Komen jullie er niet uit? Lees meer over mogelijke vervolgstappen in het Stappenplan verborgen verbreken.

Over de auteur

Corine Jansen - Vereniging Eigen HuisCorine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘De verkoper is niet zomaar aansprakelijk voor een verborgen gebrek. Uitgangspunt is dat de koper de woning koopt inclusief zichtbare en onzichtbare gebreken.’