Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Gerust op vakantie: anti-inbraaktips

Geplaatst op 27 jun 2018 , bijgewerkt 27 jun 2018, 10:00

Uw huis tijdens de vakantie met een gerust hart achterlaten? John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, geeft anti-inbraaktips.

Het mooiste is het natuurlijk als vrienden of bekenden een paar weken op uw huis passen, of als er af en toe iemand langs komt voor de planten en de post. Als er niemand thuis is, zijn er wel wat tips om inbraak te voorkomen. 

Inbraak voorkomen met goede sloten

Inbrekers hebben een hekel aan goede buitenverlichting, stevig hang- en sluitwerk en degelijke ramen en deuren. Als een inbreker niet snel en makkelijk naar binnen kan, wordt het hem al snel te heet onder de voeten. De kans dat hij het dan opgeeft is groot.

De buitendeuren van uw huis kunt u het beste beveiligen met een veiligheidsslot in combinatie met een veiligheidscilinder en veiligheidsbeslag. Een bijzetslot op kniehoogte houdt een inbreker langer buiten, net als een inbraakstrip op de naad tussen de deur en het kozijn. Op deuren en ramen kunt u dievenklauwen plaatsen met afsluitbare raamboompjes.

Anti-inbraaktips

  • Zet ladders en kliko’s weg. Inbrekers gebruiken die om snel over een schutting of op het balkon te klimmen. Door een raam of deur in de slaapkamer zijn ze dan vaak snel binnen.
  • Een lamp met een bewegingssensor zorgt voor een zee van licht aan de donkere kant van uw huis. Dat schrikt langslopende inbrekers af.
  • Laat nooit de sleutel aan de binnenkant van het slot zitten. Als u een schuifpui heeft: leg een balkje aan de binnenkant tussen de deurpost en de schuifpui, dan kan de schuifpui van buitenaf niet worden geopend.
  • Verstop geen sleutels onder de deurmat of bloempot of op andere ‘geheime plekken’. De kans is groot dat een inbreker daar als eerste kijkt.
  • Inbrekers lezen ook berichten op Facebook en andere social media. Zet daar dus geen vrolijk berichtje dat u de komende weken met vakantie bent.
  • Vraag bevriende buren om de folders uit de brievenbus te halen of 's avonds de lampen aan te doen. Of gebruik een tijdschakelaar die op verschillende plekken in de woning de verlichting aan en uit laat gaan.
  • Met een auto op de oprit lijkt uw huis bewoond. Misschien willen de buren hun auto wel voor uw huis zetten.

Meer informatie

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Voorkomen is beter dan genezen. Met wat simpele aanpassingen aan de woning maak je het de inbreker een stuk moeilijker.’