Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Extra aflossen op de hypotheek: 5 tips

Geplaatst op 14 aug 2018 , bijgewerkt 14 aug 2018, 15:00

Steeds meer mensen lossen extra af op hun hypotheek. Waar moet u op letten bij extra aflossen? 5 tips en aandachtspunten van onze fiscaal jurist Bobby Raghoenath.

Vóór de crisis in 2008 was aflossen op de hypotheek geen vanzelfsprekendheid en geen noodzaak; huizen stegen toch wel ieder jaar in waarde. Hoewel de woningmarkt nu weer flink is aangetrokken, zijn steeds meer mensen bezig met extra aflossen. Wat zijn tips en aandachtspunten bij extra aflossen op de hypotheek?  

1. Aflossen in plaats van sparen 

Sparen levert steeds minder op. Niet alleen door de lage rente, maar ook vanwege de belasting over spaargeld in box 3. Aflossen op de hypotheek is dan al snel voordeliger dan sparen: het leidt tot structureel lagere maandlasten. Bedenk wel dat een aflossing niet makkelijk terug te draaien is, u moet het geld dus echt kunnen missen.

2. Renteopslag omlaag

Heeft u een renteopslag op de hypotheekrente, dan loopt het voordeel van aflossen op als de hoogte van de hypotheek onder de 90% van de woningwaarde komt. Veel banken laten dan (een deel van) de renteopslag vervallen, omdat u in een lagere risicoklasse terechtkomt. Ontdek of uw renteopslag omlaag kan ›

3. Aftrekpost wet Hillen

Is uw hypotheek bijna of helemaal afgelost? Dan heeft u in 2018 nog recht op een extra aftrekpost volgens de wet Hillen; vanaf 2019 wordt deze aftrekpost in 30 jaar afgebouwd. Door af te lossen kan de jaarlijkse belastingteruggave dan veranderen in een jaarlijks te betalen aanslag.

4. Aflossen bij einde looptijd

Is het einde van de 30 jaar looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek in zicht, dan kan de bank verlangen dat u de schuld straks in één keer aflost. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Als de hypotheek aflossen niet haalbaar is, kunt u mogelijk geen nieuwe lening krijgen, bijvoorbeeld omdat uw inkomen ontoereikend is of de overwaarde onvoldoende. Verkoop kan dan de enige optie zijn. Aflossen tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek voorkomt deze vervelende situatie.

5. Einde renteaftrek

Vanaf 1 januari 2001 is de renteaftrekperiode voor eigenwoningschulden beperkt tot 30 jaar. Het duurt weliswaar nog 13 jaar voordat de eerste schulden tegen deze beperking aan lopen, maar het is wel iets om alvast rekening mee te houden. Is uw hypotheek niet afgelost na 30 jaar, dan stijgen uw netto maandlasten. 

Tip: overweegt u een extra aflossing op de hypotheek? Gebruik onze rekenhulp en bekijk of extra aflossen in uw situatie aantrekkelijk is.

Geen hypotheek is de beste hypotheek

Er zijn dus nogal wat zaken om rekening mee te houden bij het extra aflossen op de hypotheek. Of het verstandig is om extra af te lossen, verschilt per situatie. Maar over het algemeen is het voordeliger om geen woonlast te hebben dan een woonlast die fiscaal aftrekbaar is. Geen hypotheek (meer) is dus nog altijd de beste hypotheek. 

Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Wees u bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.’