Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zonnepanelen financieren: dit zijn de mogelijkheden

Geplaatst op 16 aug 2018 , bijgewerkt 16 aug 2018, 16:00

Wie zonnepanelen wil, maar geen of weinig eigen geld heeft, kan de financiering op verschillende manieren regelen. Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, licht 5 mogelijkheden toe.

1. Subsidie zonnepanelen

Voor de aanschaf van zonnepanelen kunt u mogelijk subsidie krijgen van uw gemeente. De energiesubsidiewijzer toont per gemeente alle regelingen voor energiebesparende maatregelen.

2. Hogere hypotheek

Zonnepanelen financieren kan ook via de hypotheek. U leent dan tot 106 % van de woningwaarde. Bespreek met uw hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn, niet alle geldverstrekkers bieden namelijk deze mogelijkheid

3. Extra hypotheek op uw inkomen

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook mogelijk extra te lenen bovenop wat u normaal kunt lenen op basis van uw inkomen: maximaal € 9.000 voor energiebesparende maatregelen. Koopt u een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC0 of lager, dan mag u zelfs € 25.000 extra lenen. Voorwaarde is wel een energieprestatiegarantie van 10 jaar. Volgend jaar komt de energieprestatiegarantie voor woningen met een EPC0 of lager te vervallen; u kunt dan € 15.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen.

4. Energiebespaarlening

De landelijke Energiebespaarlening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals zonnepanelen. U kunt maximaal 75 % van het leenbedrag besteden aan zonnepalen, de andere 25 % moet u investeren in andere energiebesparende maatregelen.

5. Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten hebben een Duurzaamheidslening. Bekijk op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of uw gemeente de lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Voordeel van de duurzaamheidslening is de zeer lage rente

Btw op zonnepanelen terugvragen

Zonnepanelen financieren kan dus op veel manieren. Een laatste tip: u kunt de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Lees in ons stappenplan hoe het werkt. Zo wordt de aanschaf van zonnepanelen nog voordeliger!   

Meer informatie

Over de auteur

Karin Boog - Vereniging Eigen HuisKarin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Houd er bij leningen rekening mee dat deze worden geregistreerd bij het BKR. Een registratie kan invloed hebben op toekomstige financieringen.'