Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Scheiden met een koophuis: 5 fiscale tips

Geplaatst op 12 sep 2018 , bijgewerkt 12 sep 2018, 16:00

Op vrijdag 14 september is het de Dag van de Scheiding. Volgens de Belastingdienst gaan jaarlijks gemiddeld 40.000 stellen met een koophuis uit elkaar. Waar moet je in deze situatie aan denken? Fiscaal jurist Bobby Raghoenath geeft 5 tips. 

Dat er bij een scheiding veel komt kijken, blijkt wel uit de hoeveelheid vragen die wij over het onderwerp krijgen en het aantal fouten dat in belastingaangiftes wordt gemaakt. Door alle regels is het er in de afgelopen jaren ook niet makkelijker op geworden. Daarom 5 fiscale aandachtspunten bij een scheiding:  

1. Einde fiscaal partnerschap

Op het moment dat het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank en partners niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven, eindigt het fiscaal partnerschap. Wel kunt u er in de belastingaangifte samen voor kiezen om in het jaar van de scheiding nog fiscaal partner te blijven; u mag dan het saldo van het eigenwoningforfait en de aftrekposten van de eigen woning onderling verdelen. En dat kan belastingvoordeel opleveren.

2. Alimentatie

Degene die verhuist en dus uit de gezamenlijke koopwoning vertrekt, laat ‘woongenot achter’. Dit achterlaten van het woongenot valt onder alimentatie, die aftrekbaar is in de belastingaangifte. Bent u voor de helft eigenaar van de woning, dan is de hoogte van de alimentatie 50% van het eigenwoningforfait. Voor de achterblijver is dit bedrag belast als alimentatie. 

3. Scheidingsregeling

Als woningverlater heeft u twee jaar de tijd om uw financiële zaken te regelen. In deze periode kan het huis worden verkocht of kan de achterblijvende ex-partner het huis overnemen. Volgens de zogenoemde ‘scheidingsregeling’ mag de woningverlater zijn aandeel in de gemeenschappelijke woning en schuld gedurende twee jaar na vertrek inbox 1 blijven opgeven en de rente over zijn aandeel in de schuld in aftrek brengen; na deze twee jaar wordt de woning belast in box 3. Heeft de woning een overwaarde? Dan kan de bijleenregeling in werking treden.

4. Voorwaarden renteaftrek

De rente over de hypotheek is aftrekbaar mits u de rente zelf heeft betaald én ook verschuldigd bent. Betaalt u ook de rente over het schuldaandeel van uw ex-partner, dan is deze rente niet aftrekbaar in uw belastingaangifte. Er ontstaat wel een vordering op uw ex-partner. Alleen als u dit bijvoorbeeld in een contract bent overeengekomen, kan uw rentebetaling over de schuld van uw ex-partner als betaalde alimentatie worden aangemerkt. Dit bedrag is aftrekbaar in de aangifte bij het onderdeel ‘persoonsgebonden aftrekposten’. Voor uw ex-partner is deze betaling belast als ontvangen alimentatie.

5. Maandelijkse belastingteruggave wijzigen

Door de scheiding wijzigt uw privésituatie. Pas op tijd uw voorlopige aanslag aan en voorkom hiermee dat u ten onrechte maandelijkse belastingteruggaven ontvangt die u later moet terugbetalen.

Voorkom (fiscale) verrassingen

Scheiden is lijden. Niet alleen emotioneel maar vaak ook financieel/fiscaal. Laat u daarom goed adviseren voordat u zaken vastlegt in een contract. Zo voorkomt u (fiscale) verrassingen.

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Wees u bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.’