Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Prinsjesdag: de 3 belangrijkste veranderingen voor huiseigenaren

Geplaatst op 13 sep 2018 , bijgewerkt 13 sep 2018, 14:00

Prinsjesdag betekent een nieuwe Miljoenennota en een nieuw Belastingplan. Wat verandert er in 2019 voor u als huiseigenaar? Fiscaal jurist Tjalling Letterie licht de 3 belangrijkste veranderingen toe.

1. Energierekening gaat flink omhoog

Doordat de belastingen op energie in 2019 stijgen, gaat uw energierekening volgend jaar flink omhoog. Zo stijgt de energiebelasting op gas bij een gemiddeld energieverbruik met ruim 3 cent per m3 gas en wordt de opslag duurzame energie met € 66 fors hoger. Omdat tenslotte de belastingvermindering met € 62 omlaag gaat, betaalt een gemiddeld gezin met een koophuis volgend jaar € 152 meer belasting. Een stijging van 25 %. 

2. Het lage btw-tarief stijgt van 6 % naar 9 %

Bij een aantal goederen en diensten hoort een laag btw-tarief. Denk hierbij aan boodschappen in de supermarkt, maar ook bijvoorbeeld aan schilders- en stukadoorswerkzaamheden aan uw woning. Het lage btw-tarief is nu nog 6 %, in 2019 wordt dit 9 %. Hoeveel duurder wordt die schilder dan? Als u een rekening heeft van € 2.000, betaalt u in 2018 € 120 aan btw, in 2019 € 180. 

Wie nog gebruik wil maken van het btw-tarief van 6 %, moet de rekening in 2018 volledig betalen. De werkzaamheden mogen dan in 2019 worden uitgevoerd. Vooruit betalen is natuurlijk wel een risico. 

3. De inkomstenbelasting gaat omlaag

Tegenover de bovengenoemde belastingverhoging staat voor de meeste huiseigenaren een belastingverlaging: er zijn straks (in 2021) nog maar twee belastingschijven in de inkomstenbelasting in plaats van vier. Vooral mensen met een inkomen tot € 68.507 betalen hierdoor minder belasting. Omdat u de hypotheekrente ook tegen een lager belastingtarief aftrekt, wordt het belastingvoordeel wel beperkt. De Belastingdienst past uw voorlopige teruggaaf automatisch aan.

Het parlement is aan zet

De genoemde veranderingen zijn onderdeel van het nieuwe Belastingplan, een wetsvoorstel dat de Tweede Kamer nog kan wijzigen en dat nog door de Tweede en Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. Pas tegen het einde van 2018 weten we écht wat er allemaal verandert. Op onze Prinsjesdag-pagina houden we u op de hoogte!


Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: 'Op Prinsjesdag verandert er altijd wat voor de huiseigenaar. Wij zitten er bovenop.'