Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Aflossingsvrije hypotheek, zorgeloos of zorgelijk?

Geplaatst op 28 sep 2018 , bijgewerkt 28 sep 2018, 15:00

Wie een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek heeft - in Nederland ongeveer twee miljoen huiseigenaren - betaalt alleen rente en daarmee is de kous af. Of toch niet? Financieel specialist Clasien Ouderdorp geeft opheldering.

Een aflossingsvrije hypotheek los je nooit af, toch?

Dit klinkt logisch, maar het klopt niet. Vrijwel alle aflossingsvrije hypotheken hebben een einddatum. Meestal na dertig jaar. Dan wil de hypotheekverstrekker zijn geld terug. Dat betekent dus aflossen. Wilt u of kunt u niet terugbetalen, dan kan een nieuwe hypotheek (of een verlenging) een oplossing zijn.

Een nieuwe hypotheek dan maar. Mijn huis is voldoende waard en ik betaal nu ook elke maand.

De waarde van het huis is natuurlijk belangrijk. Maar er komt meer bij kijken. Hoe is het met uw inkomen? Misschien bent, of gaat u met pensioen. Dan daalt uw inkomen. De inkomensregels voor hypotheken zijn strenger dan vroeger. Bij een nieuwe hypotheek krijgt u te maken met deze regels.

Uw hypotheekverstrekker beoordeelt of u de hypotheek onveranderd kunt voortzetten. Daarbij is het goed om te weten dat een aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig niet hoger mag zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning. Is uw hypotheek hoger, dan moet u voor het deel boven de 50% een hypotheek afsluiten waarbij u maandelijks aflost.

Ook goed om te weten: uw belastingvoordeel daalt bij een lager inkomen en uw renteaftrek stopt in 2031 of de jaren daarna.

Heb ik met een aflossingsvrije hypotheek een probleem?

Nee, een aflossingsvrije hypotheek hoeft geen probleem te zijn. Als de waarde van uw huis en uw inkomen aan de voorwaarden voldoen, kunt u opnieuw een hypotheek afsluiten of uw hypotheek verlengen.

Wat kan ik nu het beste doen?

Check hoe u ervoor staat met u aflossingsvrije hypotheek. Daarvoor kunt u gebruik maken van onze rekentool: Scan uw aflossingsvrije hypotheek. Beantwoord een paar vragen en krijg in beeld hoe u ervoor staat en of verdere stappen nodig zijn. Met de uitkomst van de tool kunt u zich ook goed voorbereiden op contact met uw hypotheekadviseur. 

Ga daarnaast op tijd in gesprek met een hypotheekadviseur, vooral als u een veel lager inkomen verwacht of als u een hoge hypotheek heeft ten opzichte van de waarde van de woning. Heeft u geld over? In de komende jaren regelmatig aflossen kan helpen om knelpunten straks te verkleinen.

Tip

Moet u een nieuwe renteperiode kiezen voor uw aflossingsvrije hypotheek, dan betaalt u voortaan waarschijnlijk een lagere rente. Gebruik het geld dat u maandelijks overhoudt om uw hypotheek af te lossen.

Meer informatie

Alles over de aflossingsvrije hypotheek

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Zorg dat u weet hoe u ervoor staat met uw aflossingsvrije hypotheek. Dat geeft duidelijkheid en rust.’