Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Energiebesparing financieren als VvE: dit zijn de opties

Geplaatst op 25 okt 2018 , bijgewerkt 16 sep 2020, 09:00

Hoe kan een VvE energiebesparende maatregelen financieren? Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis, zet de mogelijkheden op een rij.

Een hoge energierekening, het dak is aan vervanging toe: het zijn voorbeelden van aanleidingen voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) om te verduurzamen. Want als het dak toch open moet… Gaat u als VvE aan de slag met energiebesparing, dan moeten de individuele VvE-leden hiervoor toestemming geven. In het splitsingsreglement staat welke meerderheid van stemmen nodig is.

Energiebesparende maatregelen financieren kan op verschillende manieren: uit het reservefonds, met subsidies of via een lening. Tip: informeer ook even bij de gemeente of er in uw wijk plannen zijn voor verduurzaming. Misschien kan uw VvE zich hierbij aansluiten.

Energiebesparing financieren uit het reservefonds

Uit het wettelijk verplichte reservefonds betaalt een VvE onderhoud aan het appartementencomplex. Als het reservefonds groot genoeg is, kan een VvE hieruit energiebesparende maatregelen financieren. 

Een andere optie is het verhogen van de eigen bijdrage; zo sparen de VvE-leden samen voor verduurzaming. Gaat het om energiebesparende maatregelen waar iedereen profijt van heeft? Dan kunnen de VvE-leden ervoor kiezen een eenmalige grote bijdrage te doen. 

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

VvE’s kunnen subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie en hr+--glas. Ook voor advies- en procesbegeleiding en voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (mjop) is subsidie verkrijgbaar. De energiesubsidiewijzer laat zien welke subsidies er allemaal zijn. 

Geld lenen voor energiebesparing

Geld lenen voor energiebesparing is ook een mogelijkheid, bijvoorbeeld via de Energiebespaarlening voor VvE’s die uit minimaal tien appartementsrechten bestaan. Bij een lening is elk VvE-lid voor zijn breukdeel aansprakelijk. 

Het Nationaal Warmtefonds financiert sinds juli 2020 ook VvE's waarin woningcorporaties meer dan 50% van de woningen bezitten. Dit is een tijdelijke regeling.

Combineren kan

Een VvE heeft dus aardig wat opties om energiebesparende maatregelen te financieren. En, goed om te weten, de Energiebespaarlening is te combineren met subsidie. Op naar een duurzame VvE!

Meer informatie

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Uiteindelijk levert de verduurzaming van een appartementencomplex meer comfort op, de energierekening gaat omlaag en de verkoopwaarde stijgt.’