Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.
Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.
Hoe kan een VvE energiebesparende maatregelen financieren? Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis, zet de mogelijkheden op een rij.
Een hoge energierekening, het dak is aan vervanging toe: het zijn voorbeelden van aanleidingen voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) om te verduurzamen. Want als het dak toch open moet… Gaat u als VvE aan de slag met energiebesparing, dan moeten de individuele VvE-leden hiervoor toestemming geven. In het splitsingsreglement staat welke meerderheid van stemmen nodig is.
Energiebesparende maatregelen financieren kan op verschillende manieren: uit het reservefonds, met subsidies of via een lening. Tip: informeer ook even bij de gemeente of er in uw wijk plannen zijn voor verduurzaming. Misschien kan uw VvE zich hierbij aansluiten.
Uit het wettelijk verplichte reservefonds betaalt een VvE onderhoud aan het appartementencomplex. Als het reservefonds groot genoeg is, kan een VvE hieruit energiebesparende maatregelen financieren.
Een andere optie is het verhogen van de eigen bijdrage; zo sparen de VvE-leden samen voor verduurzaming. Gaat het om energiebesparende maatregelen waar iedereen profijt van heeft? Dan kunnen de VvE-leden ervoor kiezen een eenmalige grote bijdrage te doen.
Een VvE heeft dus aardig wat opties om energiebesparende maatregelen te financieren. En, goed om te weten, de Energiebespaarlening is te combineren met subsidie. Op naar een duurzame VvE!
Arianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Uiteindelijk levert de verduurzaming van een appartementencomplex meer comfort op, de energierekening gaat omlaag en de verkoopwaarde stijgt.’