Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Is uw woning klaar voor de winter?

Geplaatst op 01 nov 2018 , bijgewerkt 01 nov 2018, 10:00

In veel woningen staat de cv-ketel inmiddels aan en zijn de eerste blokken hout al in de open haard verdwenen. Is uw woning klaar voor de winter? Bouwkundig specialist John Kersemakers geeft tips.

Cv-ketel ontluchten

Een goed nderhouden en ingeregelde cv-ketel bespaart energie. Veelal wordt vergeten de lucht uit de leidingen en radiatoren te halen. Waar lucht zit, zit geen warm water. De radiatoren geven daardoor minder warmte af. De cv-ketel moet dan langer draaien om het warm te krijgen en dat kost energie.

Open haard vegen

De brandweer blust jaarlijks zo'n 2.000 schoorsteenbranden. De open haard vegen is daarom geen overbodige luxe, het liefst één keer per jaar. Stookt u bijna dagelijks, dan mag het zelfs vaker. En werken uw rookmelders nog? De rookmelder controleren kan met een druk op de testknop.

Ventileren

Het huis verwarmen kost geld. Reden voor veel bewoners om alle ventilatieroosters in de ramen dicht te zetten. Toch is ventileren ook in de koude maanden nodig voor een gezond leefklimaat. De ventilatieroosters moeten dan wel schoon zijn. Dat geldt ook voor de afzuigventielen in de keuken, badkamer en het toilet. 

De ventilatiebox, die meestal op zolder hangt, vervuild ook door vettige kookluchten en vochtige lucht uit de badkamer. Ook deze ventilatiebox moet dus schoongemaakt worden. Kunt u dat niet zelf, laat dit dan doen in combinatie met het cv-onderhoud. 

Dakgoten schoonmaken

Controleer het dak en de goten om lekkage te voorkomen. Liggen de dakpannen nog goed? Ligt er niet te veel vervuiling op het platte dak? Zijn de goten schoon? En heeft u geen vorstbestendige buitenkraan, sluit die dan op tijd af om bevriezing te voorkomen. 

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Voorkomen is beter dan genezen. Pleeg daarom regelmatig onderhoud in en om uw woning.’