Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.
Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.
Wie een huis koopt, heeft een zogeheten onderzoeksplicht. Wat is dat precies en hoe kun je aan de plicht voldoen? Corine Jansen, jurist bij Vereniging Eigen Huis, beantwoordt 3 veelgestelde vragen over de onderzoeksplicht.
De onderzoeksplicht betekent dat je, voordat je een woning koopt, onderzoek moet doen naar zowel de bouwkundige als de juridische staat van de woning. Dit is allereerst belangrijk voor jezelf, zodat je weet wat je koopt.
Daarnaast heeft wel of geen onderzoek doen invloed op de aansprakelijkheid van de verkoper voor gebreken. Kon je bijvoorbeeld een gebrek vóór de koop ontdekken als je voldoende onderzoek had gedaan? Dan kun je hier later meestal niet meer over klagen bij de verkoper.
Ook de verkoper heeft een plicht: de mededelingsplicht. Dit betekent dat hij bij hem bekende gebreken en juridische beperkingen moet melden. Vaak doet de verkoper dit door eerdergenoemde vragenlijst en zijn eigendomsakte te overhandigen.
Hoe verhoudt de onderzoeksplicht zich tot de mededelingsplicht? Stel: nadat je de sleutel hebt gekregen, zie je een scheur in de muur. Je had de scheur niet opgemerkt tijdens de bezichtiging, hoewel die duidelijk zichtbaar was. Je hebt dan niet voldaan aan jouw onderzoeksplicht en je bent zelf verantwoordelijk voor het herstellen van de scheur.
Maar als blijkt dat de verkoper weet dat de scheur het gevolg is van een funderingsprobleem en hij heeft dit niet gemeld, dan heeft hij zijn mededelingsplicht geschonden. In dit geval liggen de kaarten anders. De verkoper kan zich nu niet beroepen op het feit dat de koper onvoldoende onderzoek gedaan heeft. De verkoper kan hier dus toch aansprakelijk zijn voor de scheur. Ontdek je een verborgen gebrek en wil je de verkoper hierop aanspreken? Gebruik ons Stappenplan verborgen gebreken›