Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Waterzijdig inregelen: meer rendement uit je cv-ketel

Geplaatst op 16 jan 2019 , bijgewerkt 16 jan 2019, 11:00

In de ene kamer is het bloedheet, in de andere kamer is het niet warm te krijgen. Herkenbaar? Volgens John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, is de oplossing eenvoudig: je cv waterzijdig laten inregelen.

Is warmteverschil in huis duidelijk voelbaar, dan is de kans groot dat het cv-water niet goed over de verschillende radiatoren wordt verdeeld. Dit kun je eenvoudig oplossen door de cv-installatie waterzijdig in te regelen, een handeling die een vakkundige installateur voor je kan uitvoeren. Met de stijgende energieprijzen is dit een eenvoudige manier om de energierekening te verlagen en het comfort in huis te verhogen.

Hoe werkt waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator de juiste hoeveelheid warm water krijgt. De maximale doorstroom - dat is de snelheid waarmee het warme water door de radiator mag stromen - wordt dan per radiator ingesteld. De installateur stelt het binnenwerk van de radiatorkraan (waar het water binnenkomt) of het voetventiel (waar het water de radiator verlaat) per radiator af.

Waarom waterzijdig inregelen?

De meeste (nieuwe en oude) cv-installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. Het gevolg: de radiator die dicht bij de cv-ketel staat krijgt het snelst en het meeste warme water. De radiator ver van de cv-ketel krijgt weinig warm water en warmt daardoor traag of nauwelijks op, wat een oncomfortabel gevoel geeft. 
Waterzijdig inregelen verhoogt dus je wooncomfort en zorgt daarnaast voor een lager gasverbruik; het duurt minder lang om sommige ruimtes op temperatuur te krijgen. Het gasverbruik kan met 10 % tot soms wel 20 % dalen. 

Meer tips voor een hoger rendement

Wat kun je nog meer doen om het rendement van je cv-ketel te verhogen? Soms kun je al energie besparen door simpele instellingen van de cv-ketel te (laten) veranderen: 

  • Kijk of je cv-ketel in de eco-stand staat in plaats van de comfort-stand. Sommige cv-ketels hebben een comfort-stand voor warm kraanwater. Er wordt dan dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden. Bij de eco-stand verwarmt je cv het water pas als je de kraan opendraait en dat scheelt energie. 
  • Controleer of de aanvoertemperatuur van het cv-water niet onnodig hoog staat. Op bijvoorbeeld 60 ⁰C krijg je de woning vaak ook warm. Bij echt koud weer zet je de temperatuur op 80 ⁰C. 
  • Check of de temperatuur van het warme tapwater omlaag kan. Vaak kan dit simpel via een knop op de ketel. Heel hoge temperaturen zijn niet nodig, we douchen bijvoorbeeld met een temperatuur van rond de 40 ⁰C. Zet de temperatuur echter niet lager dan 60 ⁰C in verband met kans op legionellabesmetting.

Meer informatie

  • Meer tips om energie te besparen? Bekijk ons Energiehuis

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij de Vereniging Eigen Huis. ‘Je cv-ketel goed instellen loont zeker de moeite. In mijn redelijk geïsoleerde jarenzestigwoning zit ik nu op een mooi verbruik van 1200 m3 per jaar en een energierekening van € 150 per maand.’