Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Overlijdensrisicoverzekering: verplicht bij hypotheek?

Geplaatst op 06 feb 2019 , bijgewerkt 06 feb 2019, 10:00

Hypotheekverstrekkers vragen niet meer altijd om een overlijdensrisicoverzekering. Dat biedt mogelijkheden voor senioren die een hypotheek willen afsluiten, legt Clasien Ouderdorp, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, uit.

Veel mensen denken dat senioren geen hypotheek kunnen krijgen vanwege hun leeftijd. Dat klopt niet. Leeftijd op zich is geen belemmering voor een hypotheek, voor zover de hypotheekverstrekker niet vraagt om een overlijdensrisicoverzekering. Voor senioren is de premie namelijk hoog, de looptijd beperkt en meestal zijn er leeftijdsvoorwaarden.

Hoogte van de hypotheek

Een aantal hypotheekverstrekkers vraagt voor het afsluiten van een hypotheek geen overlijdensrisicoverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld ABN AMRO, Aegon, ING en Rabobank.

Maar bij de meeste hypotheekverstrekkers is een overlijdensrisicoverzekering nog wel verplicht als de hypotheek hoger uitkomt dan 80 % van de marktwaarde van de woning. Je moet dan minimaal het topgedeelte verzekeren. 

Rekenvoorbeeld  
Marktwaarde woning € 250.000 
Benodigde hypotheek € 230.000 = 92 %
Marktwaarde x 80 % € 200.000
Minimaal te verzekeren € 30.000

Hypotheek met NHG 

Sinds 2018 is het voor hypotheken met NHG niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hypotheekverstrekkers kunnen daarvan afwijken, maar verreweg de meeste banken hanteren de regel van NHG en vragen geen overlijdensrisicoverzekering. 

Overlijdensrisicoverzekering zinvol?  

Ook als je hypotheekverstrekker geen overlijdensrisicoverzekering vraagt, kan het zinvol zijn er toch een af te sluiten. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je partner de hypotheek niet meer kan betalen als je komt te overlijden. Of om de kinderen extra kapitaal mee te geven als je er niet meer bent. 

Een hypotheekadviseur kan de premies en voorwaarden op een rij zetten en bekijken welke verzekering goed past bij je hypotheek en persoonlijke wensen. 

Meer informatie

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Heb je al een overlijdensrisicoverzekering lopen? Neem deze eens onder de loep en bekijk of de verzekering nog aansluit bij je huidige situatie.’