Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Huis kopen? Denk aan verduurzamen

Geplaatst op 24 jun 2019 , bijgewerkt 04 okt 2020, 15:00

Ga je een bestaand huis kopen? Onderzoek dan hoe energiezuinig het huis is en welke maatregelen eventueel nodig zijn om te verduurzamen, tipt onze jurist Corine Jansen.  

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Voor sommige wijken worden nu al plannen gemaakt. Reden om te kijken hoe energiezuinig een huis is als je op huizenjacht gaat. Hoe kun je dit onderzoeken? Ik heb een aantal tips op een rij gezet.

1. Vraag naar het energielabel

Ga na welk energielabel het huis heeft. De meest energiezuinige woningen hebben label A, de minst energiezuinige label G. Je kunt het energielabel aan de verkoper vragen. Als je de woning koopt, is hij of zij verplicht deze te geven bij de eigendomsoverdracht.

2. Doe de Energiecheck

Informeer bij de verkoper welke energiebesparende maatregelen hij al genomen heeft. Is de spouwmuur bijvoorbeeld geïsoleerd? Of het dak? Wil je meer weten over hoe je een huis (verder) kunt verduurzamen, dan kun je een Energiecheck laten doen. Dit is een onderdeel van onze bouwtechnische keuring; je ontvangt een adviesrapport met energiebesparende maatregelen, inclusief een indicatie van de kosten. Zo weet je waar energiewinst te behalen is. 

3. Toekomstproof verbouwen

Heb je een huis op het oog dat je flink wilt verbouwen? Bedenk dan of de ingrepen toekomstproof zijn. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken ga je misschien liever voor koken op inductie dan voor een gaskookplaat. Informeer ook bij de gemeente of er plannen zijn rondom afsluiten van het gas: komt er stadsverwarming of moeten huiseigenaren aan een warmtepomp? Gemeenten zijn hier nu plannen voor aan het maken. 

Bovenstaande tips kunnen je helpen weloverwogen een huis te kopen. Onderzoek ook altijd de juridische en bouwkundige staat van een huis. Lees meer daarover in mijn blog over de onderzoeksplicht.

Meer informatie

Over de auteur

Corine Jansen - Vereniging Eigen HuisCorine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Verduurzaming is een vraagstuk dat steeds actueler wordt bij de koop van een huis. Goed om je in te verdiepen als je op huizenjacht gaat.’