Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Energietarieven: ga je voor vast of variabel?

Geplaatst op 25 jun 2019 , bijgewerkt 25 jun 2019, 11:45

Mijn moeder vroeg me laatst of ze de juiste keuze had gemaakt: ‘Had ik mijn energietarieven begin dit jaar wel voor drie jaar vast moeten zetten, of waren variabele tarieven beter geweest?’ Ze had gehoord dat de variabele tarieven in juli omlaag gaan. 

Na een forse stijging van de energietarieven begin januari, verlaagt een aantal energieleveranciers in juli de variabele tarieven voor elektriciteit en gas. De vaste leveringskosten gaan wel omhoog. Wat betekent dat voor de energierekening? En kun je nu beter voor vaste of variabele tarieven kiezen?

Variabel of vast? 

Elektriciteit reken je af per verbruikte kilowattuur en gas per kubieke meter. De tarieven hiervan zijn variabel en veranderen twee keer per jaar, tenzij je een vaste prijs afspreekt voor een bepaalde periode – bijvoorbeeld een jaar of langer. Ben je nog nooit overgestapt, dan is de kans groot dat je een contract hebt met variabele tarieven. Verder vind je op je energierekening ook netbeheerkosten, belastingen en de vaste leveringskosten. Dit zijn een soort abonnementskosten die je aan je energieleverancier betaalt. De leverancier bepaalt de hoogte ervan zelf en kunnen per energiecontract verschillen. 

Vaste leveringskosten omhoog

De prijs van stroom en gas daalt onder meer, omdat de winters in Azië, de Verenigde Staten en Europa zacht zijn. Daardoor is een gasoverschot ontstaan en kan gas en elektriciteit goedkoper worden ingekocht. De vaste leveringskosten stijgen volgens vergelijkingswebsite Pricewise, omdat de marges op de levering van energie kleiner worden. Want steeds meer huishoudens isoleren hun woning of wekken zelf stroom op met zonnepanelen en gebruiken daardoor minder gas en stroom van het net. Volgens dezelfde website zijn de leveringskosten de laatste tien jaar meer dan verdubbeld.  

Overstappen blijft aantrekkelijk

Heeft mijn moeder de goede keuze gemaakt? Ja, waarschijnlijk wel. De meeste variabele tarieven zijn nog steeds hoger dan de vaste tarieven. En kortingen en welkomstpremies maken een overstap zeker aantrekkelijk. En omdat mijn moeder jaarlijks weinig stroom en gas verbruikt (887 kWh stroom en 321 m3 gas), zorgen de lage vaste leveringskosten in het energiecontract van drie jaar voor lage totaalkosten per jaar.  

Over de auteur

Karin Boog_A9A5855Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: 'Hoe lager je energieverbruik, hoe groter de impact van de vaste leveringskosten. En omdat die stijgen, ben je na 1 juli met een variabel tarief niet automatisch goedkoper uit.'