Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Prinsjesdag komt voor starters geen moment te laat

Geplaatst op 17 sep 2019 , bijgewerkt 17 sep 2019, 13:31

Het kabinet trekt € 2 miljard uit voor de woningmarkt en schaft de overdrachtsbelasting voor starters mogelijk af. Is dit voldoende?

Het is crisis op de woningmarkt. Ten minste, als je met een beperkt budget voor het eerst een huis wilt kopen. Het heeft lang – veel te lang – geduurd voordat de regering de ernst van de situatie inzag. Want schaarste en constant stijgende huizenprijzen zijn fijn voor het gemoed van de meeste huiseigenaren, maar rampzalig voor hen die dat willen worden. De kabinetsplannen tonen in ieder geval aan dat starters eindelijk op de Haagse radar staan. Zo staan betaalbare woningen in de planning. Mooi, want een tekort aan eerlijk geprijsde woningen kun je alleen inlopen door ze te bouwen. Maar voordat die huizen er staan, is meer nodig. Met alleen met zak bouwsubsidiegeld kom je er niet.

Overdrachtsbelasting afschaffen

Zo onderzoekt het ministerie van Financiën of de overdrachtsbelasting voor starters kan worden afgeschaft. Deze bedraagt voor iedereen 2% van de woningwaarde. Iedere koper moet ‘t uit eigen zak betalen. Voor een woning van € 250.000 betaal je dus direct € 5.000 aan de fiscus. Ondertussen speelt het kabinet met de gedachte de overdrachtsbelasting voor beleggers op de woningmarkt juist te verhogen, in de hoop dat ze starters minder in de weg lopen. 

Goed, het zijn nog voornemens. Maar afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters zou hen enorm helpen. Alleen, stijgt de huizenprijs dan niet onbedoeld als starters ineens meer kunnen uitgeven? En schrikt de maatregel beleggers niet te veel af? Want we hebben ook een particuliere huursector nodig, het liefst een beetje betaalbaar. Ik had daarom nooit verwacht dat het kabinet zo ver zou gaan. Maar soms moet je met radicale oplossingen komen om de situatie te verbeteren.

Goede perspectieven 

Hoe ingrijpend ook, alleen de overdrachtsbelasting afschaffen voor starters is niet voldoende. Waarom kijken banken bij de hypotheekaanvraag van starters niet eens verder dan hun neus lang is? Nee, veel starters hebben geen vast contract, geen tonnen aan spaargeld, maar wellicht wel hele goede perspectieven op de arbeidsmarkt. Waarom alleen maar rigide vasthouden aan standaarden, regels en sjablonen als je je ook kunt verdiepen in wat de persoon die de hypotheek aanvraagt daadwerkelijk verdient en uitgeeft in de maand? Echt, dat zou een enorme stap zijn.

Ik weet dat dit geen structurele oplossingen zijn voor starters. Daarvoor is de problematiek te complex. Hoe de regeringsplannen uitwerken voor hen is daarom afwachten. Maar dát het kabinet eindelijk oog heeft voor jonge huizenkopers, is voor nu pure winst.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op onze inspiratiepagina voor starters. 

Over de auteur

WikeWilbrink_EvR_A9A3495_previewWike Wilbrink is beleidsadviseur woningmarkt bij Vereniging Eigen Huis. ‘Radicale tijden vragen om radicale maatregelen. Een zak geld alleen is niet voldoende om starters uit de brand te helpen.’