Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Wordt mijn energierekening in 2020 duurder?

Geplaatst op 18 sep 2019 , bijgewerkt 18 sep 2019, 12:00

Huiseigenaren zijn jaarlijks steeds meer geld kwijt aan vaste lasten. Een groot deel van die lasten zijn de energiekosten. Voor 2020 hebben we goed nieuws. De belastingen op de energierekening van de huiseigenaar gaan volgend jaar gemiddeld met € 70 omlaag.

De energierekening is de afgelopen jaren steeds zwaarder gaan drukken op de portemonnee. Dat heeft deels te maken met de ontwikkeling van de leveringstarieven, maar ook met de stijging van de belastingen op de energierekening.

De vervuiler betaalt

Op 28 juni is het Klimaatakkoord gepresenteerd. Hiermee streeft het kabinet naar een eerlijker verdeling van de lasten tussen burgers en bedrijven, zodat meer recht wordt gedaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. Daarom verhoogt het kabinet met ingang van 2020 het aandeel dat bedrijven bijdragen aan de opslag duurzame energie van 1/2 naar 2/3.  Voor huishoudens betekent dit dat hun aandeel daalt van 1/2 naar 1/3.

Voor 2020 beloofde minister Wiebes huishoudens een gemiddelde energiebelastingverlaging van € 100. Op Prinsjesdag werden de belastingtarieven voor 2020 bekend. Uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het gemiddelde belastingbedrag dat de huiseigenaar via de energierekening moet afdragen volgend jaar niet met € 100, maar met € 70 daalt. Dat is het gevolg van de volgende ontwikkelingen:
  • De opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op gas stijgt met 2,51 cent per m3 en de ODE op elektriciteit met 0,84 cent per kWh
  • De energiebelasting op gas wordt 3,99 cent per m3 duurder. Op elektriciteit daalt de energiebelasting met 0,09 cent per kWh
  • De energiebelastingvermindering  stijgt flink met bijna € 216 (incl. btw).

Wil je weten of je met jouw stroom- en gasverbruik in 2020 minder belasting gaat betalen? Check het met onze Energiebelastingtool.

Extra besparen

Loopt je energiecontract binnenkort af? Dan kun je nog meer besparen. Met overstappen ben je bijna altijd goedkoper uit dan wanneer je je huidige energiecontract verlengt. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten namelijk vaak aantrekkelijke kortingen.

Met de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis ben je zeker van scherpe tarieven. Overstappen is heel makkelijk.

Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Houd de ontwikkelingen goed in de gaten en laat bespaarmogelijkheden niet aan je voorbij gaan.’