Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Kopers richten zich op verduurzaming

Geplaatst op 24 okt 2019 , bijgewerkt 24 okt 2019, 08:15

Huizenkopers zetten verduurzaming zelf op hun agenda, blijkt uit ons onderzoek. Maud Weide, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, licht toe op welke onderdelen van verduurzaming kopers zich vooral richten.

Wist je dat 60 % van de huizenkopers verduurzaming van een nieuwe woning zelf ter sprake brengt? Dit blijkt uit ons onderzoek naar energieadvies aan huizenkopers. Ondanks het feit dat maar 1 op de 12 makelaars dit onderwerp aansnijdt, is het bij veel kopers wel degelijk een belangrijk item. Het is niet voor niets dat 57 % van de kopers daadwerkelijk concrete verduurzamingsmaatregelen neemt.

80 % van de kopers staat open voor advies

Dat weinig makelaars ingaan op energiezuinigheid tijdens de verkoop is een gemis. 80 % van de kopers staat namelijk open voor informatie en tips over isolatie en energiebesparing. Gelukkig weerhoudt het gebrek aan informatie een groot deel van de kopers er niet van zich concreet te richten op verduurzaming. 

De drie onderwerpen die veel kopers hoog op de agenda hebben staan zijn energiezuinige woningen, isolatie en zonnepanelen.

Aandacht voor de energiezuinige woning

Deze zomer is het Klimaatakkoord gepresenteerd met daarin de verplichting dat alle woningen van het gas moeten worden gekoppeld. Hiervoor moet iedere gemeente in Nederland in 2021 met een planning komen.

Dat dit kosten met zich meebrengt, is voor kopers een belangrijk aandachtspunt. We merken nu al dat kopers geneigd zijn een hoger bedrag te betalen voor een energiezuinige woning. Dit verschil zal steeds verder toenemen.

Isolatie is meest gekozen maatregel

Eén van de meest gekozen maatregelen voor verduurzaming is isoleren. Ruim 54 % van de kopers vervangt bijvoorbeeld enkel glas of isoleert de vloer. 

Zonnepanelen steeds populairder

Ook plaatsen steeds meer huizenkopers zonnepanelen. Een relatief laagdrempelige manier om de energierekening naar beneden te krijgen. 

Betalen uit eigen potje

Verduurzamingsmaatregelen worden vaak (67 %) betaald met eigen geld. Ook zijn er kopers die ervoor kiezen om geld te lenen om maatregelen te kunnen treffen; dit doet slechts een kwart. Sinds september is er een nieuwe isolatiesubsidie voor huiseigenaren die twee of meer maatregelen nemen.

Meer informatie

Over de auteur

Maud Weide - Vereniging Eigen huisMaud Weide is beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Bij de aankoop van mijn huis heb ik de makelaar gevraagd om advies over verduurzamingsmogelijkheden. Ik wil weten wat er nog moet gebeuren om mijn huis toekomst-ready te maken.'