Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Stelposten bij verbouwen: waar let je op?

Geplaatst op 07 nov 2019 , bijgewerkt 07 nov 2019, 14:00

Een verbouwing pakt vaak duurder uit dan verwacht. Regelmatig komt dit door stelposten in het contract met de aannemer. Wat zijn stelposten precies? Wanneer is een stelpost handig en wanneer niet? Jurist Corine Jansen vertelt waar je op moet letten.

Wat is een stelpost?

Een stelpost in een aannemingsovereenkomst is een geschat bedrag voor een onderdeel van de verbouwing; de daadwerkelijke kosten zijn nog niet bekend. Zodra deze bekend zijn verrekent de aannemer ze met de stelpost. Valt het bedrag lager uit, dan heb je geluk. Maar vaak zijn de kosten hoger en moet je bijbetalen.

Wanneer is een stelpost handig?

Stel: je weet nog niet welke tegels je wilt voor je nieuwe keuken. Of je moet nog een keuken of badkamer uitzoeken. Dan is het opnemen van een stelpost in de aannemingsovereenkomst handig. Je hebt in deze gevallen zelf invloed op de uiteindelijke kosten. 

Wanneer is een stelpost minder handig?

Stelposten waarop je geen invloed hebt, kun je het beste voorkomen. De aannemer kan bijvoorbeeld een stelpost voorstellen als hij een onderaannemer moet inschakelen en nog niet weet wat dat gaat kosten. Laat de aannemer dan eerst een offerte bij die onderaannemer opvragen.

Soms is het vermijden van stelposten lastig. Bijvoorbeeld als de aannemer de hoeveelheid werk niet kan inschatten zonder hak- en breekwerk. Een vast bedrag afspreken is een optie, maar de prijs pakt dan waarschijnlijk hoog uit. Ga je liever voor zekerheid of wacht je de werkelijke kosten af? 

Hoe omschrijf je een stelpost in de overeenkomst?

Specificeer een stelpost zo goed mogelijk. Hierdoor houd je grip op de prijs en voorkom je discussie achteraf. Is de stelpost bijvoorbeeld alleen bedoeld voor materiaal, zoals sanitair en tegels, of ook voor de arbeidskosten? Berekent de aannemer nog een opslag van bijvoorbeeld 10% over de kosten? En is er een prijslimiet? Kijk ook naar de algemene voorwaarden van de aannemer. Vaak staan hierin regels over stelposten.

Hoeveel mag een stelpost overschreden worden?

Heb je een stelpost voor de keuken opgenomen van €8.000, maar kies je er een uit van €12.000, dan is die luxere keuken jouw keuze en ben je die €12.000 gewoon verschuldigd. Lastiger is het als een stelpost van de aannemer achteraf helemaal niet blijkt te kloppen. Hij heeft bijvoorbeeld te weinig heipalen ingeschat. Wat dan?

Een aannemer moet een stelpost reëel begroten. Als hij de stelpost fors overschrijdt, hoef je dat mogelijk niet allemaal te betalen. Regelmatig beschouwt een rechter de stelpost als een richtprijs. Dan mag deze met niet meer dan 10% worden overschreden.

Als de aannemer je vooraf waarschuwt voor een forse overschrijding, mag hij de extra kosten mogelijk wel in rekening brengen. Uiteindelijk moet dus per geval bekeken worden in hoeverre je een overschrijding moet betalen.

Meer informatie

Over de auteur

Corine Jansen - Vereniging Eigen HuisCorine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Probeer stelposten zoveel mogelijk te vermijden; je weet vooraf niet hoe hoog de kosten gaan worden.’