Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Goed nieuws voor VvE's met zonnepanelen

Geplaatst op 14 nov 2019 , bijgewerkt 23 jun 2020, 12:35

VvE’s met zonnepanelen die stroom terugleveren aan hun energieleverancier, hoeven sinds 1 januari 2020 geen btw-aangifte meer te doen. Dat komt door de vernieuwde kleine ondernemingsregeling.

De nieuwe kleine ondernemingsregeling (KOR) is ingegaan op 1 januari 2020. Vanaf dan kom je voor een btw-vrijstelling in aanmerking als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet hebt in een kalenderjaar. Voor de meeste VvE’s die stroom terugleveren aan hun energieleverancier is dit een gunstige ontwikkeling. Zij hoeven geen periodieke btw-aangifte meer te doen en ze zijn af van de jaarlijkse btw-afdracht.

Aandachtspunten voor VvE-bestuur

  • De VvE moet zich melden bij de Belastingdienst en mag de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen in de btw-aangifte in aftrek brengen. Het VvE-bestuur moet zelf berekenen hoe hoog het verschuldigde btw-bedrag is dat de VvE moet afdragen aan de Belastingdienst.
  • Als de zonnepaneleninstallatie meer dan € 14.404 (inclusief btw) kost (dat zijn ongeveer 55 panelen, inclusief installatie) en een VvE de btw daarover (€ 2.500) terugvraagt, kan de VvE te maken krijgen met de herzieningsregeling. Dat houdt in dat je mogelijk een deel van de afgetrokken btw weer aan de Belastingdienst moet terugbetalen. In deze situatie kan het voordeliger zijn om de eerste jaren na de aanschaf van de zonnepanelen niet te kiezen voor de nieuwe KOR. 
  • Het is ook van belang of de VvE de zonnepanelen als rechtspersoon laat installeren, of dat de individuele appartementseigenaren dat laten doen met instemming van het VvE-bestuur. Als een individuele appartementseigenaar de investering doet, hoeft die zich niet te melden bij de Belastingdienst. Doet hij dat wel en vraagt hij de btw terug, dan is dit voor hem door coulanceregels een stuk gemakkelijker dan voor VvE’s.

Voor de meeste VvE’s wordt het door de vernieuwde KOR interessanter te investeren in zonnepanelen. Maar zijn de investeringen groter dan € 14.404 (inclusief btw) dan komt een VvE ook onder de nieuwe regelgeving niet onder de administratieve en fiscale gevolgen uit.

Vóór 2020

Voor 2020 was het nog zo dat VvE’s die met zonnepanelen stroom terugleveren aan hun energieleverancier, zich moeten melden bij de Belastingdienst. Ook moeten zij periodiek btw-aangifte doen en de btw over de opgewekte energie berekenen en afdragen. Deed een VvE dit niet, dan liep de VvE het risico op vervelende naheffingen en boetes.

Meer informatie

> Bekijk welke energiebesparende maatregelen jij kunt nemen
> Meer informatie over zonnepanelen

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Voorkom dat je overvallen wordt door de fiscale gevolgen van de investering in zonnepanelen. Raadpleeg daarom altijd een adviseur of de Belastingdienst als je de investering overweegt.’