Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Tips voor het isoleren van je huis

Geplaatst op 03 dec 2019 , bijgewerkt 03 dec 2019, 08:19

Ben je van plan je huis te isoleren? Een goed idee, want je krijgt een lagere energierekening, meer wooncomfort en het is goed voor het milieu. Wij hebben vijf tips voor isoleren voor je op een rij gezet.

1. Controleer of je woning geschikt is

Je woning verduurzamen begint met isoleren. Maar is je woning wel geschikt voor isolatie en is het voor jou de juiste stap naar energiezuinig wonen? Met onze gratis Energiescan krijg je snel een indicatie van welke verduurzamingsmaatregelen bij jouw woning passen.

2. Woningisolatie loont

Woningisolatie betaalt zichzelf terug. Hoe snel, hangt af van hoe goed je woning al geïsoleerd is, hoe hoog de thermostaat is ingesteld en welke isolatiemaatregel je kiest.

Het isoleren van je spouwmuren heeft, samen met dakisolatie, het hoogste rendement. Gevelisolatie en vloerisolatie komen op een derde en vierde plek als het om de terugverdientijd gaat. Kies je voor het vervangen van dubbel glas door HR++ glas, dan kies je voornamelijk voor comfort. Dit heeft een lange terugverdientijd. 

3. Vraag isolatiesubsidie aan

De overheid heeft subsidie beschikbaar gesteld voor energiebesparing in huis (de SEEH). Hiervoor kom je in aanmerking als je minstens twee isolatiemaatregelen neemt en deze laat uitvoeren. De subsidie bedraagt circa 20% van de isolatiekosten.

4. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter

Ga je met isoleren aan de slag, kies dan altijd voor materialen met een hoge isolatiewaarde. De extra investering in isolatiemateriaal verdien je snel terug. De specialist kan je informeren over welk type isolatiemateriaal je het best kunt gebruiken voor welke klus.

5. Zorg voor voldoende ventilatie

Na het isoleren van je woning zijn de ‘natuurlijke’ gaten en kieren verdwenen. Let er dus op dat je goed blijft ventileren; dit is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en voorkomt vochtproblemen in huis.

Zorg voor openingen onder alle binnendeuren en laat extra ventilatie aanbrengen. Als je bijvoorbeeld kozijnen met enkel of dubbel glas vervangt door kozijnen met HR++ glas, kun je direct ventilatieroosters plaatsen.

Isoleren met ledenkorting

Ben je lid van Vereniging Eigen Huis, dan kun je met korting je huis laten isoleren bij onze partner Pluimers, een isolatiebedrijf met ruim 40 jaar ervaring. Lees meer over isoleren met Pluimers ›

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis.