Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hogere WOZ-waarde met zonnepanelen?

Geplaatst op 16 jan 2020 , bijgewerkt 16 jan 2020, 10:30

Heb je zonnepanelen gekocht, dan vraag je je misschien af of dit leidt tot een hogere WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde betekent immers meer belasting betalen. Bobby Raghoenath, fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe gemeenten hiermee omgaan.

Zonnepanelen zijn onroerend

Gemeenten moeten zonnepanelen meenemen bij het vaststellen van de WOZ-waarde, bleek in 2018 uit een uitspraak van het Gerechtshof. Volgens het hof worden zonnepanelen na plaatsing onroerend, ook al kun je zonnepanelen meeverhuizen.  

Verhogen zonnepanelen de WOZ-waarde?

In de WOZ-beschikking die binnenkort op de mat valt, moet de gemeente verbeteringen aan je woning tot 1 januari van dit jaar meenemen. Dus ook de aanschaf van je zonnepanelen. Maar hoe weet de gemeente dat jij zonnepanelen hebt geplaatst? Je bent namelijk niet verplicht dit uit eigen initiatief te melden en gemeenten taxeren woningen meestal niet individueel. 

In principe komt de gemeente pas achter de plaatsing van jouw zonnepanelen door bijvoorbeeld luchtfoto's, foto's op Funda of als ze hier expliciet om heeft gevraagd via een vragenformulier. Het kan hierdoor jaren durein voordat de waarde van je zonnepanelen wordt meegenomen in de vaststelling van je WOZ-waarde. 

Ook is het de vraag welke waardering de gemeente de zonnepanelen dan toekent; het plaatsen van zonnepanelen betekent niet automatisch dat je WOZ-waarde stijgt. 

Moet je dan wel zonnepanelen aanschaffen?

Zonnepanelen maken je huis meer waard en daardoor kan je WOZ-waarde stijgen. Is dit dan een reden om niet te investeren in zonnepanelen? Nee, want zelfs als de WOZ-waarde hierdoor stijgt, zullen de jaarlijkse voordelen van zonnepanelen dat nadeel ruimschoots overtreffen. 

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen, kijk dan ook eens naar onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Dan profiteer je van goede zonnepanelen voor een scherpe prijs met een lange garantie.

Meer informatie 

Over de auteur

Bobby RaghoenathBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Gemeenten moeten de zonnepanelen meenemen in de WOZ-waardevaststelling. Of de plaatsing in de praktijk ook het jaar erop volgend leidt tot een WOZ-waardestijging is nog maar de vraag.’