Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.
Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.
De WOZ-waarde is dit jaar landelijk met gemiddeld 7% gestegen. Grote kans dat ook jouw WOZ-waarde dit jaar (fors) hoger is uitgevallen. Is dat het geval, dan kan je hypotheekrente mogelijk omlaag. Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt uit hoe het werkt.
Wordt je huis meer waard of los je (extra) af, dan verandert de verhouding tussen de marktwaarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Het risico voor de geldverstrekker daalt, waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een lagere rente, ook als je huidige renteperiode nog niet afloopt.
Om te bepalen of je hypotheekrente tussentijds omlaag kan, kijkt je geldverstrekker meestal naar de risicoklassen die van kracht waren bij het kiezen van je lopende rente. Dat zijn niet altijd de risicoklassen die nu gebruikt worden.
Steeds meer geldverstrekkers passen de hypotheekrente tussentijds automatisch aan als je (extra) aflost. Maar dat doen ze niet bij een hogere woningwaarde. Meestal moet je zelf in actie komen. Wat kun je doen?
Dus heb je een hogere WOZ-waarde? Ga ermee aan de slag en onderzoek of je een lagere rente kunt krijgen. Let op: voor een (bank)spaarhypotheek is een lagere rente vaak juist ongunstig. Laat je dan eerst goed informeren door je hypotheekadviseur.
Clasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘De hypotheekrente wordt nooit met terugwerkende kracht aangepast. Stel het aanpassen van de rente dus niet uit.’