Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Stop het asbestkartel

Geplaatst op 10 feb 2020 , bijgewerkt 10 feb 2020, 10:00

Stop het asbestkartel en start met veilig én betaalbaar saneren van asbest, is de oproep van Rob Mulder, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Asbest wordt gezien als een groot gezondheidsrisico. Tegelijk gaat het verwijderen ervan met torenhoge kosten gepaard, aangezien er vaak witte pakken en afzuiginstallaties aan te pas komen. Voor de asbestverwijderingsbranche is het een mooi verdienmodel, maar voor huizenbezitters en andere gebouweigenaren met asbest levert het een groot financieel probleem op.

Voor hen heb ik goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat er inmiddels een methode is ontwikkeld die veiliger én goedkoper is. Daarbij wordt schuim op het asbest aangebracht. De deeltjes hechten zich hieraan, zodat ze bij de verwijdering niet kunnen vrijkomen. Zeer veilig en veel goedkoper.

Het slechte nieuws is dat deze innovatie niet mag worden toegepast. Want wat blijkt? In ons land hebben we de asbestbranche de machtspositie gegeven om zelf te bepalen welke verwijderingsmethoden wel en niet worden toegestaan. Niet toevallig vallen vernieuwingen die de verdiensten van de branche zouden aantasten, al jaren steevast buiten de boot.

Vereniging Eigen Huis vindt dat aan deze kosten opdrijvende praktijk een eind moet komen. Gelukkig gaan hiervoor steeds meer stemmen op en heeft de Tweede Kamer eind vorig jaar zelfs een motie van SGP en CDA aangenomen die innovaties een duw in de rug wil geven. Snelheid en daadkracht zijn nu nodig. Stop het asbestkartel en start met veilig én betaalbaar saneren van asbest.

Lees meer over asbest ›

Over de auteur

Rob Mulder - Vereniging Eigen HuisRob Mulder is directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.
([email protected])