Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Geplaatst op 02 apr 2020 , bijgewerkt 02 apr 2020, 08:00

Iedereen heeft wel op enige manier last van de maatregelen van de overheid om het coronavirus te bestrijden. Kun je door deze maatregelen je hypotheek niet meer betalen of verwacht je dat dit binnenkort het geval is? Onze fiscalist Tjalling Letterie vertelt wat je kunt doen.

Lees ook 'Niet op straat bij betalingsachterstand hypotheek'

Stap 1: neem contact op met je hypotheekverstrekker  

Kun je je hypotheeklasten niet meer betalen of verwacht je dat je binnenkort in betalingsproblemen komt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur.  

De meeste hypotheekverstrekkers hebben nu al een regeling om hun klanten door deze moeilijke tijd te helpen. De meeste regelingen houden in dat je voor 3 maanden uitstel van betaling van rente en aflossing krijgt. Op de website van je hypotheekverstrekker vind je informatie over welke regeling er is. 

Heb je een (bank)spaarhypotheek? Ook dan krijg je uitstel van betaling voor de rente, maar geen uitstel voor de inleg of spaarpremie. Als je niet voldoende inlegt, kun je namelijk belastingvrijstelling verliezen.  

Stap 2: check je voorlopige teruggave 

Verwacht je dat je door een betalingsregeling over heel 2020 minder hypotheekrente gaat betalen? En krijg je een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Dan is het verstandig om je voorlopige teruggave aan te passen. Zo voorkom je dat je nu te veel belastinggeld terugkrijgt en dat volgend jaar moet terugbetalen. 

De conclusie? Onderneem actie! We leven op dit moment in een bijzondere tijd en dat realiseren hypotheekverstrekkers en de overheid zich ook. Daarom is er veel mogelijk om geldzorgen te verminderen of weg te nemen.  

Ook Vereniging Eigen Huis zit boven op de actualiteit: we zijn continu in gesprek met hypotheekverstrekkers, brancheorganisaties en de overheid om ervoor te zorgen dat huiseigenaren zoveel mogelijk worden geholpen in deze crisis. 

Meer informatie

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. 'We zijn continu in gesprek met hypotheekverstrekkers, brancheorganisaties en de overheid om ervoor te zorgen dat huiseigenaren zoveel mogelijk worden geholpen in deze crisis.'