Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Is dit een goed moment om over te stappen?

Geplaatst op 14 apr 2020 , bijgewerkt 17 aug 2020, 10:17

De tarieven voor gas zijn de afgelopen jaren niet zo laag geweest als nu. Dat heeft twee redenen: de prijs van olie is gekelderd en de winter was warm. Is dit hét moment om te wisselen van energieleverancier? Financieel specialist Karin Boog geeft antwoord op deze vraag.

Een huishouden met een jaarverbruik van 3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas en een energiecontract op basis van onbepaalde tijd, betaalt vanaf 1 juli gemiddeld 100 euro op jaarbasis minder. Per 1 juli zijn de variabele tarieven stroom per KWh en gas per m3 gedaald en de vaste leveringskosten, belastingen en netbeheerkosten gelijk gebleven.

Hoe komt deze daling? We hebben een zachte winter gehad, dus verbruikten huishoudens weinig gas. Maar dat is niet de belangrijkste reden – dat is de coronacrisis. Die heeft gevolgen voor de wereldwijde economie. De vraag naar olie is sinds het begin van de coronacrisis gekelderd. Dit heeft voor een lage olieprijs gezorgd en dus voor een lage energieprijs.

Variabele tarieven

Is dit dan een goed moment om te wisselen van energiecontract? Als je een contract hebt met variabele tarieven (die elk half jaar veranderen) heb je afgelopen juli geprofiteerd van een daling. Toch is het de moeite waard om te kijken of je met een vast contract goedkoper uit bent. Variabele tarieven zijn vaak hoger dan vaste tarieven.

Vaste tarieven

Heb je een contract met vaste tarieven dat nog niet is afgelopen? Wees dan voorzichtig met overstappen. Je energieleverancier geeft een boete als je voor het einde van de contractdatum overstapt. Die boete kan oplopen tot 125 euro per product. Overstappen is in dat geval alleen zinvol als je meer dan het boetebedrag bespaart.

Hoeveel kun jij besparen?

Wil je weten hoeveel jij precies kunt besparen als je overstapt naar een ander energiecontract? Via onze Collectieve Inkoop Energie ontvang je korting op energie en krijg je een vrijblijvend aanbod voor een scherp energiecontract. Of je vervolgens overstapt, is jouw keuze. Je weet in ieder geval hoe je ervoor staat.

Over de auteur

Karin Boog_A9A5855

Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Heb je een contract met variabele tarieven, dan ben je met een overstap naar een vast contract vaak voordeliger uit.’