Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Verduurzamen in coronatijd

Geplaatst op 16 apr 2020 , bijgewerkt 16 apr 2020, 15:46

Veel huiseigenaren wachten met het verduurzamen van hun huis tot na de coronacrisis. Beleidsadviseur Maud Weide wil juist aan de slag. 

Daar zit ik dan, thuis in mijn eigen huis. Net als voor veel anderen in Nederland is mijn huis in coronatijd niet alleen een thuis, maar ook een kantoor, een klaslokaal en restaurant. Doordat ik er zoveel ben, heb ik mijn huis nog beter leren kennen en zie ik steeds meer mogelijkheden om op een simpele manier energie te besparen.

Want één ding is zeker: als ik niets doe, stijgt mijn energieverbruik deze periode behoorlijk. Daarom kijk ik nu kritischer naar mijn stroom- en gasverbruik, maar ook naar mijn woonlasten in het algemeen. Ik sta hierin niet alleen, want uit ons onderzoek blijkt dat 30% van de huiseigenaren dit nu doet. Waarop kan ik besparen? Misschien moet ik overstappen naar een andere energieleverancier of zal ik verduurzamingsmaatregelen nemen?

Uitstel, geen afstel 

Uit ons onderzoek onder bijna 1.200 huiseigenaren blijkt dat 40% van de huiseigenaren met verduurzamingsplannen deze nu uitstelt. Ze wachten vooral met de aanschaf van zonnepanelen of het isoleren van hun huis. Een groot deel van hen wil deze plannen na de coronacrisis alsnog uitvoeren.  De coronacrisis leidt voor veel huiseigenaren ook tot financiële en persoonlijke zorgen, blijkt uit ons onderzoek. Huishoudens stellen daarom hun verduurzamingsplannen uit. Ze willen geld achter de hand houden en krijgen liever geen mensen over de vloer.

Veilig werken

Ministeries, brancheverenigingen in de bouw en vakbonden hebben het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ opgesteld. Hierin staat hoe er bij u en mij thuis nu toch veilig gewerkt kan worden door installateurs en andere vakmensen. Dit protocol kan zorgen dat huiseigenaren toch de geplande verduurzamingsplannen uitvoeren. Ik ben hier blij mee, want ik kan verder met de plannen voor mijn huis en ik houd me aan de coronamaatregelen. 

Over de auteur

VEH_Maud_EvR_A9A1310

Maud Weide is beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Nu ik veel thuis ben, zie ik steeds meer manieren waarop ik mijn huis eenvoudig kan verduurzamen.'