Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.
Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.
Twee stimuleringsregelingen moeten huiseigenaren over de streep trekken om zonnepanelen aan te schaffen. Met succes? Hierover schrijft fiscaal jurist Bobby Raghoenath.
1. Met de salderingsregeling schaffen huiseigenaren de zonnepanelen aan en plaatsen deze op het dak van hun woning. De opgewekte stroom wordt teruggeleverd via dezelfde aansluiting waarmee de energieleverancier stroom levert. Ook wel 'opwek achter de meter' genoemd.
2. Met de Postcoderoosregeling investeren VvE’s en energiecoöperaties gezamenlijk in zonnepanelen en wekken de stroom op afstand van de eigen woning op. De opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan de energieleverancier via een andere aansluiting dan waarmee de energieleverancier stroom levert. Ook wel 'opwek vóór de meter' genoemd.
De explosieve groei van het gebruik van de salderingsregeling staat in schril contrast tot de belangstelling voor de Postcoderoosregeling. Het fiscale voordeel voor de energiebelasting is bij beide regelingen hetzelfde. Waarom zit er dan een groot verschil in het succes van de regelingen? Huiseigenaren investeerden massaal in zonnepanelen op eigen dak maar voor de Postcoderoos-projecten was er minder interesse.
Voor het wegblijven van de aanmeldingen voor de Postcoderoosregeling, zie ik drie mogelijke oorzaken. Als eerste de afhankelijkheid van voldoende deelnemers voor een project. Ten tweede de uitdagingen voor de deelnemers om een project rendabel te houden. Ten derde door onvoorziene fiscale gevolgen van de btw vlak na de introductie. Deze oorzaken werkten eerder ontmoedigend dan stimulerend om de Postcoderoosregeling op te starten.
Het ministerie heeft wijzigingen in de oorspronkelijke regeling aangebracht in de hoop dat dat de belangstelling zou vergroten. In 2017 wilde voormalig minister Kamp beide regelingen evalueren. Ten eerste om te zien of de Postcoderoosregeling effectief is. Ten tweede om te onderzoeken of één uniforme stimuleringsregeling mogelijk is. Waarom? De gedachte was dat het de stimulering van zonnepanelen niet uit zou maken of je een geschikt dak hebt of niet.
> Ik wil zonnepanelen, kan ik in de toekomst nog salderen?
> Minister Wiebes wil salderen afbouwen
> Bekijk welke energiebesparende maatregelen jij kunt nemen
> Overweeg je om te investeren in zonnepanelen? Maak dan gebruik van onze Collectieve inkoop zonnepanelen.
Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. “Wil je huishoudens laten meebewegen in de energietransitie, dan moet je ze verleiden. Succesvolle fiscale regelingen, zoals de salderingsregeling, moet je niet afbouwen of versoberen maar eerder koesteren in tijden waarin de ambities hoog zijn”