Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Dakgoot schoonmaken: 5 tips

Geplaatst op 17 sep 2020 , bijgewerkt 17 sep 2020, 08:00

De dakgoot schoonmaken is misschien niet de leukste onderhoudsklus, maar wel een belangrijke. Bouwkundig specialist John Kersemakers vertelt hoe je dit het beste aanpakt.

Het einde van de herfst, als alle bladeren van de bomen zijn, is een mooi moment om de dakgoot schoon te maken. Als je zoals ik in een woonwijk woont, is één keer per jaar voldoende. In een bosrijk gebied zul je het waarschijnlijk vaker moeten doen.  

Het schoonmaken van een dakgoot is geen overbodige luxe. Gedurende het jaar komt er veel afval in terecht, zoals bladeren en takjes. Als dat vuil zich ophoopt, loopt het regenwater niet meer goed weg en kan de dakgoot overstromen, sneller verouderen of gaan lekken door het extra gewicht. Hoe pak je het aan, de dakgoot schoonmaken? Om deze klus zo makkelijk mogelijk te maken, deel ik hieronder mijn 5 tips.

1. Zorg voor een stabiele ladder 

Een stabiele ladder is een must. Zelf leen ik die voor deze klus van mijn overbuurman. Belangrijk is dat de ladder ruim boven de dakgoot uitkomt - ongeveer een meter - en in een hoek van 75 graden staat. Een handig foefje hiervoor: plaats je voeten tegen de poten van de ladder en houd je armen gestrekt vooruit. Als je de laddersport goed kunt vastpakken, staat de ladder in de juiste hoek. Bevinden de dakgoten zich op grote hoogte of zijn ze heel moeilijk bereikbaar, besteed de klus dan uit aan een vakman. 

2. Maak een mal van de dakgoot 

Staat de ladder eenmaal goed, dan is het natuurlijk fijn als je die niet steeds hoeft te verplaatsen. Als oplossing hiervoor heb ik een houten mal gemaakt in de vorm van de dakgoot. Zo kun je het vuil naar je toetrekken. Gebruik eventueel een stuk karton om vooraf de vorm van de mal te bepalen. In het midden van de houten mal schroef je een bezemsteel. 

3. Plaats een bladvanger  

Soms zie ik bij woningen bolroosters in de afvoer van de dakgoot. Deze moeten voorkomen dat het vuil richting de riolering stroomt, maar zorgen eigenlijk alleen maar voor meer verstopping. Kies in plaats hiervan liever voor een bladvanger in de regenpijp. Dan vallen de bladeren op de bestrating en loopt het regenwater in het riool. Ee bladvanger koop je bij een bouwmarkt.  

4. Check de staat van je dakpannen 

Als je toch op de ladder staat, controleer dan meteen de staat van de dakpannen. Het vuil in de dakgoot kan je vertellen hoe goed de dakpannen nog zijn. Kleine stukjes (schilfers) dakpan zijn de eerste tekenen dat de dakpannen op beginnen te raken. Dakpannen verouderen na ongeveer 50 jaar.

5. Spuit de dakgoot schoon 

Tot slot: verwijder het laatste vuil in de dakgoot met een tuinslang en spoel de regenpijp goed door. Zo kunnen de dakgoten er weer een jaartje tegenaan! 

Over de auteur 

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij de Vereniging Eigen Huis. ‘Bevinden de dakgoten zich op grote hoogte of zijn ze moeilijk bereikbaar, besteed de klus dan uit aan een vakman.’