Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Maak je nieuwe huis klaar voor de toekomst

Geplaatst op 09 okt 2020 , bijgewerkt 12 okt 2020, 08:30

De sleutel van je nieuwe huis is hét moment om na te denken over energiebesparende maatregelen. Toch? Of had je al tijdens het aankooptraject al advies moeten krijgen van één van de vele professionals. 'Dat laatste', vindt beleidsadviseur Maud Weide. 

Daar sta je dan, trots met de sleutel van je ‘nieuwe’ jaren dertig woning in de hand. Extra trots, omdat het niet gemakkelijk is in deze oververhitte woningmarkt een woning te bemachtigen. Maar je staat voor nóg een uitdaging. Niet alleen de woningmarkt is oververhit. Je wilt een steentje bijdragen tegen de verdere oververhitting van de aarde door je nieuwe woning te verduurzamen.

Waar begin je?

Makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar begin je met verduurzamen? Moet je dat allemaal uit eigen zak betalen of steunt de overheid met subsidies? Wie kan hierover het beste adviseren? Is het handig om nu al te gaan verduurzamen? Of kan je beter nog even wachten? Te veel vragen. Maar daarin sta je niet alleen. Uit eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 80% van de huizenkopers graag advies wil over de mogelijkheden om te gaan verduurzamen. 

Je denkt pas over verduurzamen na als je de sleutel in handen hebt. Vaak staat er dan een grote verbouwing gepland. De keuken, badkamer en de vloer worden gelijk aangepakt. Maar als je huis dan toch een grote bouwput is, dan is het nemen van verduurzamingsmaatregelen het beste moment. Had je dit maar eerder beseft. 

Eerder advies over verduurzaming

Was het niet fijner geweest als je al tijdens het aankoopproces advies had gekregen over de verduurzamingsmogelijkheden? Je spreekt vele professionals die jou helpen bij de aankoop maar mogelijkheden tot verduurzaming worden in de praktijk nauwelijks benoemd. Op dit moment brengt 60% van de huizenkopers de verduurzaming zélf ter sprake. Gelukkig gaat dit veranderen. Er komt een convenant waarin professionals met elkaar afspreken actief te adviseren over verduurzamingsmogelijkheden tijdens de aankoop van een woning. Vereniging Eigen Huis is betrokken bij het opstellen van dit convenant.
Maar met die sleutel in je handen wil je nu ook wel graag lezen wat je wél nu kan doen. Vereniging Eigen Huis helpt je daar graag bij.

Vereniging Eigen Huis - woning verduurzamen icoonHuis gekocht? Zo kun je verduurzamen

Als je net een nieuw huis gekocht hebt komt er natuurlijk veel op je af. Heb je ook al nagedacht over energiebesparende maatregelen? Wij helpen je op weg met handige tips en informatie. Zo is je nieuwe huis straks klaar voor de toekomst.

Ontdek de mogelijkheden

Meer informatie

Over de auteur

VEH_Maud_EvR_A9A1310

Maud Weide is beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Nu ik veel thuis ben, zie ik steeds meer manieren waarop ik mijn huis eenvoudig kan verduurzamen.'