Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Te hoge WOZ-waarde? Bel eerst de gemeente

Geplaatst op 20 jan 2021 , bijgewerkt 20 jan 2021, 11:20

Heb je het vermoeden dat de WOZ-waarde van je huis te hoog is? Waag dan eerst eens een belletje naar de gemeente, tipt fiscalist Tjalling Letterie.

Landelijk is de WOZ-waarde dit jaar met gemiddeld 7% gestegen. Ook de afgelopen vijf jaar kenden al een (fikse) stijging. Dit gegeven alleen al is voldoende reden om je WOZ-waarde te controleren en mogelijk kan bezwaar lonen. Ingewikkeld of gedoe? Dat valt reuze mee.

Lagere WOZ-waarde: zo pak je het aan

Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken of je WOZ-waarde klopt. Zo kun je bijvoorbeeld een taxatieverslag opvragen bij je gemeente of via het WOZ-waardeloket de waarden van vergelijkbare woningen opvragen. Ben je na onderzoek van mening dat je WOZ-waarde niet juist is? Dan kun je binnen zes weken (na dagtekening op je WOZ-beschikking) bezwaar indienen bij de gemeente. Die kijkt er dan nog eens goed naar.

Bellen is sneller

Maar voordat je met een bezwaarschrift aan de gang gaat, is mijn tip: bel eerst eens met je gemeente. Je bespaart er mogelijk tijd en papierwerk mee. Zo kon mijn collega vorig jaar rechtstreeks bellen met de taxateur. Hij vertelde de taxateur dat zijn woning wat verouderd is in vergelijking met woningen in de buurt. Veel waren er de laatste tijd grondig gemoderniseerd. Ter onderbouwing stuurde mijn collega een paar foto’s. De taxateur was overtuigd en de WOZ-waarde werd fors verlaagd. De gemeente verlaagde zelfs nog met terugwerkende kracht de WOZ-waarden van voorgaande jaren. Bij nog een andere collega werd de WOZ na één enkel telefoontje met de verantwoordelijk ambtenaar verlaagd. Niet ingewikkeld en geen gedoe. 

Wacht niet te lang

Ben je van plan de gemeente te bellen, wacht dan niet te lang. Want lukt het niet via deze weg, dan heb je nog voldoende tijd om je formele bezwaarschrift in te (laten) dienen.

Meer over de WOZ

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Neem je contact op met de gemeente over je WOZ-waarde? Houd de bezwaartermijn in de gaten.'