Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Kan jouw renteopslag omlaag?

Geplaatst op 25 jan 2021 , bijgewerkt 25 jan 2021, 12:03

Als je door de coronacrisis minder geld uitgeeft, kun je dit gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Mogelijk kan dan ook een eventuele renteopslag omlaag, legt financieel specialist Clasien Ouderdorp uit.

In mijn omgeving verschilt het nogal: de een houdt in deze tijd geld over, de ander niet. In mijn eigen uitgaven verandert er onderaan de streep niet zo veel. Wel besteed ik mijn geld in deze periode vaker aan spullen voor thuis. De wereld is nu tenslotte wat kleiner dan we gewend zijn.

We sparen meer

Eind vorig jaar publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) de resultaten van een onderzoek naar onze besparingen in het tweede kwartaal van 2020, midden in de eerste coronagolf. Conclusie: de crisis heeft ertoe geleid dat we meer sparen: we stortten bijna 11 miljard euro meer op onze spaarrekeningen dan een jaar eerder. Maar meer (extra) aflossen op de hypotheek deden we opvallend genoeg juist weer niet. 

Extra aflossen 

Alleen jongere huishoudens (tot 35 jaar) losten volgens DNB wél meer extra af dan een jaar eerder. Hun hypotheekschuld is vaak nog fors. Door extra aflossen wordt de hypotheek lager en de maandlasten ook. 

Vaak is er nog meer voordeel te behalen bij extra aflossen. Bij een hoge hypotheek ten opzichte van de woningwaarde heb je, als je geen NHG hebt, een flinke renteoplag. Dit kan oplopen tot wel 1% meer rente. Door extra af te lossen wordt de ruimte tussen hypotheek en woningwaarde groter en kan de renteopslag vaak naar beneden. Je rentepercentage wordt dan lager. Zo heb je dubbel profijt van extra aflossen. 

Nieuwe WOZ-waarde

Ook als je niet extra aflost, kun je misschien rentevoordeel halen. De kans is groot dat de WOZ-waarde van je huis is gestegen. Ook dan wordt de ruimte tussen je hypotheek en de woningwaarde groter en kan je renteopslag mogelijk omlaag. 

Aan de slag

Jammer genoeg passen niet alle geldverstrekkers de renteopslag bij (extra) aflossen automatisch aan. En bij een gestegen WOZ-waarde moet je zeker zelf aan de slag. Hoe je jouw renteopslag kunt laten aanpassen, lees je in ons overzicht van geldverstrekkers ›

Wil je je hypotheek sowieso eens tegen het licht houden, maak dan gebruik van De Hypotheekwacht, een online omgeving speciaal voor leden vol handige rekentools.

Meer informatie

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘In de periode eind januari tot begin maart kun je de nieuwe WOZ-beschikking verwachten. Een prima moment om met je hypotheek aan de slag te gaan.’