Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Huis gekocht? Vergeet de extra aftrekposten niet

Geplaatst op 05 mrt 2021 , bijgewerkt 02 mrt 2021, 10:00

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Als je het afgelopen jaar een huis hebt gekocht, dan kan je dat wel eens een behoorlijke belastingteruggave opleveren, zegt fiscalist Bobby Raghoenath van Vereniging Eigen Huis. 

Jaarlijks krijg ik begin maart vaak 'spontane' uitnodigingen van familie en vrienden om eens langs te komen. En oh ja, of ik dan gelijk ook “even wil meekijken” bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Dat verzoek voel ik vaak al aankomen en ach, voor mij is het een kleine moeite. 

Ik kan mij goed voorstellen dat menig huiseigenaar met de aangifte worstelt en er zonder hulp niet helemaal uitkomt. De fiscale regelingen stapelen zich op waardoor de aangifte behoorlijk ingewikkeld kan worden. Een fout is dan zo gemaakt. Voor veel mensen is de komst van de blauwe envelop dan ook een verschrikking. 

Compliment voor de fiscus

Toch verdient de Belastingdienst een compliment. Natuurlijk, de toeslagenaffaire was verre van fraai, zo ook de recente ICT-problemen bij de fiscus. Maar de verbeteringen die de Belastingdienst doorvoerde bij de aangifte inkomstenbelasting, vind ik heel waardevol. Neem bijvoorbeeld de Aangifte-app en de vooraf ingevulde aangifte. Voor veel mensen voor wie er jaarlijks fiscaal weinig verandert, is die app een absolute uitkomst. 

Helaas is niet iedereen ermee geholpen. Is je persoonlijke situatie het afgelopen jaar sterk veranderd door een huwelijk, scheiding of overlijden van je partner? Dan kan de aangifte behoorlijk ingewikkeld worden. 

Woningaankoop

Ook moet je extra opletten als je aangifte doet over het jaar waarin je een woning hebt gekocht. Je hebt dan mogelijk recht op allerlei extra aftrekposten. En die kunnen wel eens leiden tot een behoorlijke belastingteruggave. Het kan dus lonen om je er goed in te verdiepen. Vaak helpt de notaris je al een handje door op de notarisafrekening te markeren welke kosten voor aftrek in aanmerking kunnen komen.

Gelukkig hoef je het niet alleen uit te zoeken. Wij helpen je daar graag mee op weg. Neem onze belastingtips eens door en ons E-book De Belastingwijzer. Hopelijk spaar je hiermee ook de kosten van de belastingadviseur uit. En kan die adviseur in maart eens echt alleen voor de gezelligheid op visite komen.

Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: "Met een goede voorbereiding kun je de belastingteruggave optimaliseren én vervelende vragenbrieven of navorderingsaanslagen voorkomen."