Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Duurhuurder, er is meer mogelijk dan je denkt

Geplaatst op 18 mei 2021 , bijgewerkt 18 mei 2021, 10:00

Al jaren betaal je je blauw aan huur, maar je krijgt tegen dezelfde maandlasten geen of te weinig hypotheek. Gefrustreerd zet je je koopdroom uit je hoofd. Herkenbaar? Lees dan vooral door, want er is meer mogelijk dan je denkt, schrijft financieel specialist Karin Boog. 

Superhandig, zo’n online hypotheektool. Je beantwoordt wat vragen, drukt op enter en… je komt er achter dat je met zo’n leenbedrag praktisch kansloos bent op de woningmarkt. Nu kun je twee dingen doen: of je zet je koopwens in de ijskast (en is je huisbaas je dankbaar), of je kijkt net even wat verder.

Een hypotheektool vertelt namelijk niet het hele verhaal. Er is meer mogelijk dan je denkt. Misschien verstrekt jouw gemeente wel een Starterslening. Of kun je van een woningcorporatie of vastgoedontwikkelaar een woning met korting kopen. Vergeet ook de schenkingsmogelijkheden niet. Familie, vrienden of wie dan ook kunnen je maximaal iets meer dan een ton belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning en/of je een lening verstrekken. 

Maatwerkhypotheek

Toegegeven, lang niet iedere gemeente verstrekt een Starterslening en wellicht kom jij niet uit een rijke familie. Gelukkig is er nog een mogelijkheid: de maatwerkhypotheek. 

Waar een hypotheektool uitgaat van standaard leennormen, gaat de berekening van een maatwerkhypotheek specifiek uit van jouw inkomsten en uitgaven. Hierdoor kan het zijn dat je iets minder mag lenen dan de leennormen voorschrijven. Of juist meer, bijvoorbeeld als blijkt dat je zuinig leeft en je toekomstige uitgaven laag zijn. 

In mijn jaren als hypotheekadviseur vond ik een maatwerkhypotheek altijd een mooie uitdaging. Vooral als ik aan een geldverstrekker kon bewijzen dat mijn klanten een passende, hogere hypotheek kunnen betalen. Nu en in de toekomst.

Bewijs van goed (betaal)gedrag

Als jij kunt aantonen dat jij je hoge huur al enige jaren probleemloos kunt betalen, dan sta je al behoorlijk sterk. Zeker als blijkt dat je als huiseigenaar na de koop lagere woon- en energielasten krijgt. Daarnaast spelen je kansen op de arbeidsmarkt, nu en op termijn, een belangrijke rol. Hoe zekerder de geldverstrekker is over je inkomen, hoe groter jouw kans op een passende hypotheek. 
 
Wil je weten wat jouw kansen zijn als duurhuurder en wil je in gesprek over de mogelijkheden, maak dan een afspraak met Eigen Huis Hypotheekadvies.

Meer informatie
Vragen en antwoorden over maatwerkhypotheken voor duurhuurders
 

Over de auteur

Karin Boog_A9A5855

Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Als jij kunt aantonen dat jij je hoge huur al enige jaren probleemloos kunt betalen, dan sta je al behoorlijk sterk.’