Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zonnescherm aan mijn appartement, mag dat?

Geplaatst op 15 jun 2021 , bijgewerkt 15 jun 2021, 09:00

Een zonnescherm of airconditioning aan de gevel van mijn appartement plaatsen, mag dat? Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis, geeft uitleg.

In een appartement kan het behoorlijk warm worden tijdens deze zomerse dagen. Misschien overweegt u de aanschaf van een zonnescherm of airconditioning. Mag een appartementseigenaar zomaar een zonnescherm of airco-unit aan de gevel monteren?

Toestemming van de VvE

Elke Vereniging van Eigenaars (VvE) heeft een zogeheten modelreglement. Hierin staat dat voor het aanbrengen van een zonnescherm en van ‘uitstekende voorwerpen in het algemeen’ toestemming nodig is van de vergadering van eigenaars. Dus wilt u een zonnescherm of airco-unit plaatsen, dan is stap één deze wens op de agenda plaatsen, zodat de VvE hier in de vergadering over kan stemmen.

Blauw doek en geen hinder

Geeft de VvE toestemming, dan zijn hier soms voorwaarden aan verbonden. Het doek van het zonnescherm moet bijvoorbeeld blauw zijn of het scherm moet voorzien zijn van een knikarm en stormbeveiliging. Een airconditioning mag bijvoorbeeld maar een maximaal aantal decibellen produceren. Voorwaarden als deze staan vaak in het huishoudelijk reglement. En let op: Sinds 1 april 2021 gelden nieuwe geluidseisen voor nieuw te plaatsen buiten opgestelde airco’s. Deze mogen niet meer dan 40 dB geluid geven.

Voor wijzigingen aan het uiterlijk van een appartement is dus altijd toestemming nodig van de VvE. En door toestemming te vragen voorkomt u verrassingen; het is natuurlijk heel vervelend als uw gloednieuwe, net opgehangen zonnescherm weer van de gevel af moet!  

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Vraag voor wijzigingen aan uw appartement altijd toestemming aan de VvE. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat u een zonnescherm en airco alsnog moet verwijderen.’