Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hogere WOZ-waarde? Hypotheekrente omlaag

Geplaatst op 14 jan 2022 , bijgewerkt 14 jan 2022, 09:00

De WOZ-waarde is dit jaar landelijk met gemiddeld 9% gestegen. Grote kans dat ook jouw WOZ-waarde dit jaar (fors) hoger is uitgevallen. Is dat het geval, dan kan je hypotheekrente mogelijk omlaag. Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt uit hoe het werkt.

Hypotheekrente en risicoklasse

Voor het bepalen van je hypotheekrente kijkt je geldverstrekker naar de verhouding tussen de waarde van je huis en de hoogte van de hypotheek. Deze verhouding bepaalt de zogeheten risicoklasse. Hoe meer risico de geldverstrekker loopt, hoe hoger de rente. Je betaalt dan een renteopslag. Dit geldt trouwens meestal niet voor hypotheken met NHG; daarvoor wordt één rentetarief gebruikt. 

Hypotheekrente kan mogelijk omlaag

Wordt je huis meer waard of los je (extra) af, dan verandert de verhouding tussen de marktwaarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Het risico voor de geldverstrekker daalt, waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een lagere rente, ook als je huidige renteperiode nog niet afloopt. 

Om te bepalen of je hypotheekrente tussentijds omlaag kan, kijkt je geldverstrekker meestal naar de risicoklassen die van kracht waren bij het kiezen van je lopende rente. Dat zijn niet altijd de risicoklassen die nu gebruikt worden.

Rente aanpassen: wat kun je doen? 

Steeds meer geldverstrekkers passen de hypotheekrente tussentijds automatisch aan als je (extra) aflost. Maar dat doen ze niet bij een hogere woningwaarde. Meestal moet je zelf in actie komen. Wat kun je doen?

  • Een goede start is ons stappenplan Hogere woningwaarde. In een paar stappen kun je beoordelen of je om een tussentijdse aanpassing van de hypotheekrente kunt vragen. 
  • Bekijk hierna in het voorwaardenoverzicht hoe jouw geldverstrekker te werk gaat en welke informatie je nodig hebt om te laten bekijken of je een lagere hypotheekrente kunt krijgen.

Dus heb je een hogere WOZ-waarde? Ga ermee aan de slag en onderzoek of je een lagere rente kunt krijgen. Let op: voor een (bank)spaarhypotheek is een lagere rente vaak juist ongunstig. Laat je dan eerst goed informeren door je hypotheekadviseur.

Meer informatie

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘De hypotheekrente wordt nooit met terugwerkende kracht aangepast. Stel het aanpassen van de rente dus niet uit.’