Verhalen over de huizenmarkt

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts  en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zonnepanelen voor iedereen

Geplaatst op 13 jan 2023 , bijgewerkt 13 jan 2023, 10:00

Het liefste zou ik Oprah zijn, GRATIS zonnepanelen voor iedereen, maar omdat ik weet dat dit niet gaat lukken ga ik voor second best: zonnepanelen voor iedereen. Op dit moment liggen er bij 1 op de 4 huishoudens zonnepanelen op het dak, maar er zijn nog een heleboel daken leeg. En juist dit is het probleem. Huiseigenaren zonder zonnepanelen moeten ook in staat zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Iedereen heeft recht op een duurzame woning en een betaalbare energierekening. 

Zonnepanelen leveren schone duurzame energie op, waarmee je ook nog eens veel geld kan besparen. Dat willen we toch allemaal? Zeker nu we vanwege de oorlog in Oekraïne merken hoe belangrijk het is om niet afhankelijk te zijn van geïmporteerde energie. Dat er zoveel mensen de laatste jaren durfden te investeren in zonne-energie komt mede vanwege de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat je bij de jaarafrekening de energie die je panelen opwekken en terugleveren, mag wegstrepen tegen de energie die je verbruikt. Zo kan je de energie die je in de zomer opwekt, wanneer de zon veel schijnt, wegstrepen tegen de wintermaanden waarin je minder opwekt. Wanneer je saldeert krijg je 100% van de prijs die je betaalt (inclusief belastingen) terug. Hierdoor kun je binnen een aantal jaar de investering in de panelen terugverdienen.  

Aanstaande dinsdag vergadert de Tweede Kamer over het afbouwen van de salderingsregeling. Deze afbouw moet van start gaan in 2025 totdat men in 2031 helemaal niets meer mag salderen. Het ziet ernaar uit dat de meeste partijen voor deze regeling gaan stemmen. Wat betekent dat je als zonnepaneeleigenaar geen volledige vergoeding meer krijgt en je panelen dus minder geld opleveren.   

Er is afgesproken dat we Nederland in 2050 volledige klimaatneutraal moet zijn. Om dit doel te halen zullen veel huizen overgaan op elektriciteit in plaats van aardgas. Om deze overgang zo soepel en voordelig mogelijk te laten verlopen zijn zonnepanelen essentieel. Vereniging Eigen Huis heeft zich er dan ook altijd hard voor gemaakt dat de regeling moest blijven. Nu het einde toch in zicht lijkt, vindt de vereniging dat de overheid er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat de aanschaf van zonnepanelen voor iedereen rendabel blijft. We pleiten voor een teruglevergoeding van minimaal 80 % en een garantie dat de panelen binnen 7 jaar terugverdiend zijn. Om dit voor elkaar te krijgen moet de overheid elk jaar toetsen of de terugverdientijd niet langer wordt dan deze 7 jaar. Door deze garantie in te bouwen, krijgen we steeds meer daken vol met panelen en dat lijkt me toch een win-winsituatie voor zowel de portemonnee als het milieu.  

Judith Scholte belangenbehartiger Verduurzamen 

Meer informatie