Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen, verhalen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.
Bekijk ook eens ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.
Goed nieuws voor iedereen die weleens de jaarrekening van de energieleverancier probeerde te ontcijferen en er niet uit kwam: er zijn nieuwe regels. Sinds 1 juli 2017 moet de energierekening voor iedereen duidelijk zijn. Hoe kunt u dit checken?
De kabinetsplannen voor het omvormen van de salderingsregeling in 2020 zijn onduidelijk en weinig concreet. En niet alleen de overheid zorgt voor verwarring: ook de zonnepanelenbranche zelf draagt een steentje bij.
In 2018 veranderen een aantal voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Financieel specialist Karin Boog licht twee wijzigingen toe.
Bij verduurzaming gaat het vaak over wat er nog moet gebeuren. Zoals in het regeerakkoord. Over CO2-uitstoot die nog miljarden kilo’s te hoog is. Over miljoenen woningen die nog van het gas af moeten. Maar zet dat ons aan tot energiebesparing?
In de winterperiode gaat de kachel aan en gaan de ventilatieroosters dicht. Geen goede combinatie, weet bouwkundig specialist John Kersemakers.
Wat is een Kapitaalverzekering Eigen Woning? Hoe weet ik of ik er één heb? En waarom is het belangrijk dit te weten? Fiscaal jurist Tjalling Letterie geeft uitleg.
Starters voeren een ongelijke strijd op de woningmarkt. Wie voor het eerst een huis wil kopen, heeft vaak het nakijken. Wat is er aan de hand? Maak je als starter nog wel kans op de huizenmarkt? Beleidsadviseur woningmarkt Maud Weide legt uit.
Wie binnenkort een nieuwbouwwoning gaat kopen, wil ongetwijfeld weten wanneer hij de sleutel krijgt. Maar duidelijkheid krijgen over het moment van oplevering, is nog niet zo makkelijk. Hoe zit dat precies? Jurist Jurgen Jansen legt uit.
Bij Vereniging Eigen Huis zijn we geschrokken van het regeerakkoord. Niet alleen omdat de overheid zich onbetrouwbaar toont naar huiseigenaren die dachten te konden rekenen op de beloofde rust op de woningmarkt.
Wie het wel eens heeft meegemaakt zal het niet snel vergeten: een inbraak in je woning. Zelf maakte bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving het zo’n 20 jaar geleden mee, maar hij weet het nog als de dag van gisteren.
Wie denkt aan spouwmuurisolatie of aan dubbel glas, denkt waarschijnlijk niet meteen aan hypotheekadviseurs. En wie zich afvraagt of zijn huis zich leent voor zonnepanelen of een warmtepomp, vermoedelijk evenmin. Toch is dat niet zo’n gekke gedachte.
Nu de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het in Groningen af laat weten met de vergoeding van aardbevingsschade, rest de gedupeerden nog maar 1 oplossing: de gang naar de rechter. Toch gebeurt dit in de praktijk bijna niet. Waarom eigenlijk niet? Jurist Sophie Welschen legt uit.
Plaats, prijsklasse, woonoppervlakte: het zijn zoekcriteria die een potentiële huizenkoper kan invullen op Funda. Maar met die woonoppervlakte gaat het nog weleens mis, weet onze jurist Corine Jansen.
Sinds 1 januari 2013 betaalt u een extra heffing ‘Opslag Duurzame Energie’ (hierna ‘ODE’). Dat betekent dat u over uw stroom- en gasverbruik een extra belasting betaalt, naast de energiebelasting en btw.
Verplichte verduurzaming voor huiseigenaren? Liever goed advies en een robuuste financiële regeling, schrijft Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis.
Wat gaat er volgend jaar allemaal veranderen op belastinggebied? Als vereniging voor huiseigenaren zitten we er bovenop. Onze fiscaal jurist Bobby Raghoenath blikt vast vooruit naar volgend jaar.
Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) moesten met ingang van 1 januari 2018 serieus gaan sparen in het reservefonds. Hoe zit dat precies? Jurist Arianne Timmerman legt uit.
Een hypotheek afsluiten met een negatieve BKR-registratie, kan dat? Financieel specialist Karin Boog legt uit hoe het zit.
Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden. Maar veel mensen weten niet dat het asbestverbod eraan komt of lopen tegen allerlei problemen aan. Bouwkundig specialist John Kersemakers belicht de ins en outs.
Wanneer moet er nu 2 % en wanneer 6 % overdrachtsbelasting betaald worden bij de overdracht van een woning? Onze fiscaal jurist Tjalling Letterie weet hoe het zit.