Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

AFM schiet uit de heup

Geplaatst op 21 apr 2010 , bijgewerkt 21 apr 2010, 22:00

Woensdag 21 april - aan het eind van de middag, toen veel mensen op weg naar huis waren - kwam de AFM met strengere regels voor nieuwe hypotheken. Waa...

Woensdag 21 april - aan het eind van de middag, toen veel mensen op weg naar huis waren - kwam de AFM met strengere regels voor nieuwe hypotheken. Waarom? Omdat het kan. Onder het motto 'wij moeten de consument tegen de gretige geldverstrekkers en vooral tegen zichzelf beschermen' vaardigt de AFM regels uit die volgens Vereniging Eigen Huis onnodig en onverstandig zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens beroerd getimed. Zijn extra regels nodig? Nee, dat zijn ze niet. Banken zijn door de nieuwe gedragscode veel terughoudender met hoge hypotheken en huizenkopers zijn veel voorzichtiger dan een paar jaar geleden. Hypotheken die hoger zijn dan de bekende norm van 4,5 keer het bruto inkomen, komen steeds minder voor en moeten door de geldverstrekker goed worden gemotiveerd. Op papier, en de AFM kijkt over de schouder mee. Als er meer wordt geleend zonder deugdelijke argumenten kan de AFM optreden. Met boetes of door de vergunning in te trekken.

Maar gisteren ging de AFM dwars door de politieke discussie over de renteaftrek en lanceerde nog strengere hypotheekregels. Gezinnen mogen minder lenen dan de norm, alleenstaanden meer. Dat gaat in de echte wereld niet werken. Mensen kopen alleen een huis, vinden een partner, krijgen kinderen en hebben volgens de nieuwe regels misschien wel 30% teveel hypotheek geleend. Ook nieuw bij de AFM: de kosten koper mag je nog steeds lenen, maar wel graag in zeven jaar terugbetalen. Dat komt op bijna 300 euro extra maandlasten bij een gemiddeld huis van 250.000 euro. Dat maakt het eigen huis al direct veel duurder en voor veel mensen onbetaalbaar.

Het enige resultaat van de strengere AFM regels is dat huizenkopers, in deze onzekere tijden over de toekomst van de renteaftrek, nog meer ontmoedigd worden om eigenwoningbezitter te worden. De woningmarkt krabbelt net een beetje overeind, maar staat nog wankel op slappe knieën, en daar komt de AFM om het volgende obstakel in de hordeloop van de koper te plaatsen. Niet omdat het gericht en doeltreffend is, maar omdat het kan. Dat is schieten uit de heup.