Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Wat als…?

Geplaatst op 03 feb 2012 , bijgewerkt 03 feb 2012, 12:08

Kent u het nieuwe RTL-programma 'Wat als?' Hierin wordt op humoristische wijze een beeld geschetst van situaties die we ons eigenlijk niet goed kunn...

Kent u het nieuwe RTL-programma 'Wat als?' Hierin wordt op humoristische wijze een beeld geschetst van situaties die we ons eigenlijk niet goed kunnen voorstellen. Van 'wat als de Titanic nooit gezonken was?' via 'wat als je de tijd terug zou kunnen draaien?' tot 'wat als garagehouders eerlijk waren?. In de laatstgenoemde sketch zien we een garagehouder open en eerlijk aan zijn klant uitleggen waarom hij fors moet betalen voor onderhoud dat niet nodig was. En voor het vervangen van onderdelen die helemaal niet bestaan.

... bankiers eerlijk waren?

En nu zit ik dus eigenlijk te wachten op de sketch 'wat als bankiers eerlijk waren?' Ik heb er al wel een voorstelling van. In een chique kantoor zit een vetlijvige bankier aan een antiek bureau. Een vette haarlok is schuin over zijn kale voorhoofd gedrapeerd. De bankier legt deemoedig uit: "Als bankiers hebben wij de crisis veroorzaakt. Wij hebben ons laten leiden door hebzucht. Wij konden hoge bonussen verdienen door de klanten producten aan te smeren waar ze eigenlijk niets aan hadden. En door klanten in veel te hoge hypotheken te hijsen. We hadden natuurlijk wel een wettelijke zorgplicht voor onze klanten, maar dat was een aantal jaren geleden een dode letter. Daar hoorde je in onze kringen nooit iemand over." Een goede tekstschrijver zou hier vast een humoristische sketch van kunnen maken.

… bankiers de klant centraal zouden stellen?

'Wat als bankiers de klant centraal zouden stellen?' is een sketch waar ik onder het genot van een goed glas wijn ook best van zou kunnen genieten. Dan zou je een bankier kunnen horen zeggen: "Omdat onze bank u zes jaar geleden een veel te hoge en risicovolle beleggingshypotheek heeft verstrekt, kunt u - als u daardoor nu in de problemen komt - rekenen op onze volledige medewerking om de zaak weer recht te breien! Wij laten toch zeker niet gebeuren dat u uw huis uit moet doordat wij u destijds een verkeerd product hebben verkocht? Wij staan aan uw kant. Bij ons staat uw belang centraal!"

… banken onderling zouden concurreren?

Wat mij betreft zou de avond besloten mogen worden met de sketch 'Wat als banken onderling zouden concurreren?' Ik begrijp dat het voor u misschien moeilijk is voor te stellen. Dat is het voor mij ook. Laat ik toch een poging doen. "U moet weten," zou de bankier dan kunnen zeggen, "dat wij u deze lage hypotheekrente natuurlijk alleen aanbieden omdat de concurrentie in onze nek hijgt. Met al die buitenlandse prijsvechters op de markt is de lol er voor ons, als grootbankiers, wel een beetje af. Vroeger konden we altijd de hoogste hypotheekrente van Europa rekenen. Maar ja, die tijd is voorbij. Als we een te hoge winstmarge op de hypotheekrente zetten, gaan anderen er met onze klantjes vandoor." Enfin, genoeg gefantaseerd. Morgenavond is er weer een echte uitzending (RTL 4, 20.00 uur). Ik ben benieuwd.

Commentaar op de blogs kunt u blijven geven op www.eigenhuis.nl/blog. En natuurlijk via twitter (@rob_mulder).