Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

WOZ-up?

Geplaatst op 07 feb 2012 , bijgewerkt 07 feb 2012, 10:16

Het februarinummer van Eigen Huis Magazine ligt bij de leden op de mat. En de WOZ-beschikkingen komen er weer aan. Dus zoemt Eigen Huis Magazine dez...

Het februarinummer van Eigen Huis Magazine ligt bij de leden op de mat. En de WOZ-beschikkingen komen er weer aan. Dus zoemt Eigen Huis Magazine deze maand in op de WOZ.

Slordig


Gemeenten gaan nogal eens slordig om met de WOZ-taxatie van woningen. Zij vergelijken uw woning dan bijvoorbeeld met referentiewoningen die elke overeenkomst met uw eigen woning lijken te ontberen. Of er wordt gerefereerd aan verkooptranacties die veel eerder of later dan de peildatum liggen (1 januari van het jaar ervoor), zonder dat duidelijk wordt of en hoe voor de tussenliggende waardeontwikkeling is gecorrigeerd. Mogelijk pakt dit in uw nadeel uit, in de vorm van een te hoge WOZ-waarde.

Bezwaar en beroep


Mocht u overwegen bezwaar aan te tekenen, eventueel gevolgd door een beroepsprocedure, kijk dan in elk geval even op de site van Vereniging Eigen Huis. Hier treft u voorbeeldbrieven aan, alsook relevante jurisprudentie. Verder kunt u op de site berekenen wat u zou besparen bij een lagere WOZ-waarde. Daarnaast geeft Vereniging Eigen Huis de webpublicatie 'WOZ in beeld' uit (gratis voor leden). Last but not least werkt de vereniging samen met WOZ-specialisten. Zij kunnen u kosteloos heel veel werk uit handen nemen als u besluit de WOZ-beschikking aan te vechten. Gemak dient de mens!

Blinde afwijzing


Vorig jaar rond deze tijd maakte Vereniging Eigen Huis melding van het feit dat sommige gemeenten de binnengekomen WOZ-bezwaarschriften blind afwezen. Dit in de kennelijke hoop dat burgers ontmoedigd zouden raken en hun verzet zouden opgeven. Pas als mensen beroep aantekenden, werd de gemeente wakker en kwam men in veel gevallen met een lagere WOZ-waarde, om een rechtzaak te voorkomen. Hopelijk behoort deze schandelijke praktijk inmiddels tot het verleden. We houden de gemeenten in de gaten.

Goede voorbeelden


Er zijn gelukkig ook gemeenten die wél met u meedenken. Eén daarvan is de gemeente Tilburg. In Eigen Huis Magazine legt wethouder Eric de Ridder uit dat Tilburg, door eigenwoningbezitters eerder bij de waardebepaling te betrekken, twee vliegen in één klap hoopt te slaan. Tevreden burgers én minder bezwaarschriften. Hopelijk worden deze resultaten inderdaad bereikt. En hopelijk gaan ook andere gemeenten over dit soort goede initiatieven nadenken.