Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Imagotoeslag voor bankpersoneel

Geplaatst op 10 feb 2012 , bijgewerkt 10 feb 2012, 10:19

Wie bij een bank werkt heeft, volgens een enquête van FNV Bondgenoten, grote kans op imagostress. Zestig procent van de bankmedewerkers in Nederland...

Wie bij een bank werkt heeft, volgens een enquête van FNV Bondgenoten, grote kans op imagostress. Zestig procent van de bankmedewerkers in Nederland heeft hier last van. Tijd voor een imagotoeslag.

Verdedigen

Bankmedewerkers zijn mensen van vlees en bloed. Zij komen op feestjes en verjaardagen. Alwaar zij zich moeten verdedigen tegen het beeld dat banken 'graaiers' zijn. En tegen het verwijt dat banken verantwoordelijk zijn voor de crisis. Leuk is anders. Ziehier de oorzaak van veel stress in de financiële wereld.

Producten

Daarnaast gaat veertig procent van de bankmedewerkers gebukt onder "de schaamte voor de producten die men verkoopt." Aldus het afgelopen maandag verschenen FNV-rapport (p.18). "In deze imagostress," zo valt verder te lezen, "wordt personeel buiten de bankierssfeer meegezogen, waarschijnlijk omdat veel bedrijven zowel een bank- als een verzekeringspoot hebben."

Oneerlijk

Het leven is niet altijd eerlijk. Het was immers niet de doorsnee bankemployee die de hoge bonussen binnengraaide. Het was ook niet de doorsnee kantoorklerk die de ondeugdelijke bankproducten authoriseerde. Maar het is wel die gewone bankmedewerker die nu met de stress zit.

Inconveniënten

Er is een oplossing voorhanden. In veel branches wordt het werken onder ongunstige omstandigheden extra vergoed via een zogeheten inconveniëntentoeslag. In het bankwezen zou je mutatis mutandis kunnen denken aan een imagotoeslag. Voor bankmedewerkers is immers niet zozeer de arbeid als zodanig zwaar, maar vooral het 'je op verjaardagen constant moeten verdedigen'-aspect van hun werk.

Financiering

Hoe dit te financieren? De consument mag niet het gelag betalen. Zelf denk ik aan een beperkte herverdeling binnen het loongebouw van de banken. Daarbij zouden degenen aan de top van het bankwezen die het sterkst hebben geprofiteerd van de bonussen, een beetje moeten inleveren. Opdat hun collega's die hiervan thans mentale schade ondervinden, een imagotoeslag kunnen ontvangen.
 
Commentaar is mogelijk via www.eigenhuis.nl/blog of op twitter: @rob_mulder.