Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Bankenbeleid anno 2012: alleen hypotheek als je 'm niet nodig hebt

Geplaatst op 21 feb 2012 , bijgewerkt 21 feb 2012, 11:03

Vorige week zaten beide ondergetekenden in een panel bij het 21e Hypotheken Event. Er werden diverse stellingen behandeld. Over één daarvan waren wi...

Vorige week zaten beide ondergetekenden in een panel bij het 21e Hypotheken Event. Er werden diverse stellingen behandeld. Over één daarvan waren wij het met z'n tweeën roerend eens. Helaas kon juist die stelling door tijdgebrek niet worden besproken. Maar gelukkig zijn wij als bloggers niet voor één gat te vangen. Onze stelling luidt: je komt in Nederland alleen nog maar in aanmerking voor een hypotheek als je kunt aantonen dat je 'm niet nodig hebt.

Dief van je eigen portemonnee

Het kan verkeren, want een jaar of wat geleden kregen sommige consumenten van hun bank of hypotheekadviseur te horen: "Leen nou toch wat méér. Je stopt toch zeker geen eigen geld in je huis? Dat kun je veel beter beléggen. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet wat méér leent!" Natuurlijk ging het niet in alle gevallen zo. Maar het was méér dan een uitzondering. En wie zich zorgen maakte om de risico's die de consument hiermee liep, voelde zich al snel een roepende in de woestijn.

Van het ene uiterste in het andere

Dat er na het uitbreken van de crisis eind 2008 een correctie is gekomen op dit soort praktijken juichen wij zeer toe. Het is immers niet in het belang van de consument om zich volledig vol te zuigen met risicovolle leningen. Probleem is echter dat de banken op dit moment totaal zijn doorgeslagen in de andere richting. Zelfs veilige en verantwoorde leningen worden anno 2012 geweigerd. Bijvoorbeeld door in het NHG-segment onnodige strenge regels toe te passen.

Maatschappelijke gevolgen

Door extra op de rem te trappen bij de hypotheekverstrekking versterken de banken de malaise op de woningmarkt. Er worden maandelijks nog steeds acht - à negenduizend bestaande woningen verkocht. Dat zouden er zonder twijfel meer zijn als banken zich zouden onttrekken aan de financieringskramp waarin zij nu gevangen zitten. Het lijkt wel of op dit moment elke kleinigheid wordt aangegrepen om een lening niet te hoeven verstrekken. Er is geen makelaar te vinden die de afgelopen weken niet heeft meegemaakt dat binnen de bedenk- of financieringstermijn de deal afketste omdat de financiering niet rond kwam.

Banken verschuilen zich

Helaas ontkent de bankenwereld elke eigen schuld of verantwoordelijkheid voor deze situatie. Liever verschuilt men zich achter uiteenlopende zaken als de crisis, de lastige funding, de nationale hypotheekschuld of - daar is-ie dan - de toezichthouder AFM. Natuurlijk zit in elk van deze factoren een kern van waarheid. Maar je kunt als bankwezen dan toch niet simpelweg de handdoek maar in de ring gooien? De financiële sector heeft een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. En het onnodig hard op de rem trappen is daarmee in strijd. In plaats van zich te verschuilen achter externe factoren, moedigen wij de banken bij dezen aan meer leiderschap en initiatief te tonen.  Zodat Nederlandse huishoudens weer een hypotheek kunnen krijgen als ze die wél nodig hebben!

Rob Mulder,                                                                                                      directeur Strategie & Belangenbehartiging                                
Vereniging Eigen Huis    

&

Ed van de Bijl
Algemeen Directeur
VastgoedPRO