Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Woningmarktplan 22 economen: een goede bijdrage aan de discussie

Geplaatst op 24 feb 2012 , bijgewerkt 24 feb 2012, 10:00

Tweeëntwintig economen hebben – het kan niemand ontgaan zijn – deze week een manifest gepubliceerd over de financiering van de woningmarkt. Verenigi...

Tweeëntwintig economen hebben – het kan niemand ontgaan zijn – deze week een manifest gepubliceerd over de financiering van de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis vindt dit een goede bijdrage aan de discussie.

Goede bijdrage

Ik noem een paar goede elementen. In de eerste plaats wordt gekeken naar  huur- én koop. Het plan gaat daarmee dus verder dan alleen de hypotheekrenteaftrek. In de huursector worden de huren geleidelijk opgetrokken naar een marktconform niveau. Hiermee wordt het scheefwonen tegengegaan. In de tweede plaats worden in het plan de inkomenseffecten zoveel mogelijk gecompenseerd via de belastingen. Dit tevens dat het plan niet mag worden gezien als een gemakkelijke manier van bezuinigen. 

Discussie

Natuurlijk geeft het plan ook aanleiding tot discussie. In de eerste plaats gaat het plan vooral over de financiële kant van de zaak. Naar de structurele problemen op de woningmarkt hebben de economen nog onvoldoende gekeken. Zoals de wachtlijsten in de huursector, het gebrek aan doorstroming in alle richtingen en het feit dat het aanbod op de woningmarkt zich al decennia lang vrij weinig aantrekt van de vraag. De aanbodzijde van de woningmarkt wordt in het plan niet behandeld. Terwijl in de sfeer van de ruimtelijke ordening enerzijds en de gemeentelijke grondpolitiek anderzijds toch een wereld te winnen is. In de tweede plaats kan uiteraard worden gediscussieerd over tal van grotere en kleinere onderdelen van het plan. Voor een betere beoordeling zou het behulpzaam zijn om te beschikken over een macro-economische doorrekening. 

Achter de schermen

Ondertussen werkt Vereniging Eigen Huis, samen met andere maatschappelijk betrokken partijen op de woningmarkt (Woonbond, Aedes, NVM, VBO makelaar en VastgoedPro), zelf ook aan een plan voor de woningmarkt. Meer dan de 22 economen, nemen wij hierbij de structurele problemen op de woningmarkt zelf als uitgangspunt. Wij werken hieraan achter de schermen, maar hopen binnen een aantal weken te kunnen komen met een totaalplan. Inclusief een doorrekening van de effecten. Net als het stuk van de economen, is ons plan niet bedoeld om mee te bezuinigingen. Het gaat om het gezond maken van de woningmarkt. Hopelijk neemt de politiek in de tussentijd geen bezuinigingsmaatregelen die een fundamentele hervorming in de weg kunnen staan.
 
Volg Rob Mulder ook via twitter: @rob_mulder.