Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Gelijke behandeling op Funda

Geplaatst op 13 mrt 2012 , bijgewerkt 13 mrt 2012, 08:55

De NMa vindt dat er een einde moet komen aan de voorkeursbehandeling van NVM-makelaars op Funda. Nu kun je tegenwerpen: ‘Maar dat is toch schandalig?...

De NMa vindt dat er een einde moet komen aan de voorkeursbehandeling van NVM-makelaars op Funda. Nu kun je tegenwerpen: ‘Maar dat is toch schandalig? De NVM heeft Funda groot gemaakt. Dan is het toch logisch dat ze de eigen makelaars op Funda voortrekken?’ Het klinkt inderdaad logisch. Maar dat is het niet als je er ook het belang van de consument bij betrekt. De consument is gebaat bij een gezonde concurrentie tussen makelaars.

Succesnummer


Vooropgesteld moet worden dat Funda een succesnummer is. De NVM komen complimenten toe. Weliswaar nam de NVM bij de start van Funda een quasi-monopoliepositie in binnen de makelaarswereld, maar toch getuigt het van ondernemerszin om als eerste zo'n site te beginnen. Ruim tien jaar later heeft Funda zich ontwikkeld tot een als vrijwel onmisbaar ervaren hulpmiddel voor iedereen die een huis wil kopen of verkopen. Natuurlijk zijn er ook andere huizensites, maar geen daarvan heeft bij benadering de positie die Funda inneemt. Die is uniek.

Mededinging


Als het gaat om de concurrentieverhoudingen tussen Funda en andere huizensites, is de positie van Funda ‘dominant’ te noemen. En daar zit ‘m dan ook meteen de kneep. Bij een dominante marktpositie gaan de wenkbrauwen van mededingingseconomen altijd meteen omhoog. Opletten geblazen! Grote kans dat hier de onderlinge concurrentie – in dit geval tussen makelaars – wordt belemmerd.

Voorkeursbehandeling


Dat blijkt inderdaad het geval. NVM-makelaars genieten op verschillende manieren een voorkeursbehandeling ten opzichte van hun collega-makelaars die zijn aangesloten bij VBO Makelaar of VastgoedPro. Zo betalen niet-NVM-makelaars een veel hoger bedrag om op Funda te komen dan de NVM-leden. Maar dat niet alleen. Ook – en dat is voor kopers én verkopers heel vervelend – wordt het huizenaanbod van niet-NVM-makelaars een beetje ‘weggestopt’. De huizen van NVM-makelaars staan altijd hoger in de zoekresultaten.

Consument


Klanten van NVM-makelaars kunnen hun huizen dus via Funda veel beter onder de aandacht brengen dan klanten van niet-NVM-ers. En kopers krijgen op Funda een verwrongen beeld van het aanbod van woningen. Dat is ongewenst, juist omdat Funda zo’n dominante positie heeft verworven.  Ergo: uit hoofde van eerlijke concurrentie én in het belang van de consument moet aan de voorkeursbehandeling van NVM-makelaars op Funda een einde komen. Dat vindt de NMa. En dat vindt Vereniging Eigen Huis. Ondanks alle lof aan het adres van de NVM voor de ontwikkeling van Funda.

Achterhoedegevecht


Er is één probleempje: NVM wil er nog niet aan. Helaas voor de NVM zal dit naar mijn stellige overtuiging een achterhoedegevecht zal blijken te zijn. De NMa heeft zich nu nog beperkt tot een vriendelijke doch dringende aanbeveling. Als hierop een ‘njet’ van NVM en Funda volgt, dan kan de NMa ook dwingender optreden. Gelukkig maar. Want wie niet wil luisteren, moet soms voelen. Als ik de NVM was, zou ik proberen dat vóór te zijn.

 

Volg Rob Mulder via twitter (@rob_mulder)