Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Een notaris verliest wel zijn bestuur, maar niet zijn streken

Geplaatst op 16 mrt 2012 , bijgewerkt 16 mrt 2012, 09:00

Anderhalve week geleden hebben de leden van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hun bestuur de laan uit gestuurd. Naar verluidt wensen...

Anderhalve week geleden hebben de leden van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hun bestuur de laan uit gestuurd. Naar verluidt wensen de leden een bestuur met meer pit. Een bestuur dat in Den Haag beter opkomt voor de belangen van de notarissen. Zoals één van de rebellerende notarissen het verwoordde: "Notarissen zijn niet gewend om op de barricades te staan. Maar als je aan de wortels van het notariaat komt - zoals Den Haag doet - dan is dit noodzakelijk."

Werk aan de winkel

Voor Vereniging Eigen Huis betekent dit waarschijnlijk werk aan de winkel. Want de lobby-acties van de notarissen zijn tot nu toe zelden in het belang van de consument gebleken. Integendeel.

Hoge vaste tarieven

In de eerste plaats zijn veel notarissen ook na meer dan tien jaar nog steeds niet over de schrik heen dat de hoge vaste tarieven voor hun werkzaamheden zijn afgeschaft. Het slapend rijk worden, is hierdoor sterk bemoeilijkt. En dat vinden veel notarissen niet eerlijk! Voor consumenten is het vrijgeven van de tarieven echter een zegen. Het betekent immers dat zij kunnen gaan shoppen. Waar betaal ik voor dezelfde akte de laagste prijs? Uit onderzoek komen geen aanwijzingen naar voren dat de kwaliteit van het notarissenwerk hieronder te lijden heeft.

Uitbreiding domeinmonopolie

In de tweede plaats zouden veel notarissen graag zien dat burgers wat vaker door de overheid verpicht zouden worden hun grindpad te betreden. Voor handelingen die, wederom blijkens onderzoek, ook uitstekend zonder tussenkomst van de notaris kunnen worden verricht. Heel concreet zouden veel notarissen graag het opstellen en ondertekenen van de koopakte van een huis aan hun domeinmonopolie willen toevoegen. Vereniging Eigen Huis ziet in de huidige praktijk geen enkele aanleiding om daar in mee te gaan. Gelukkig heeft ook minister Opstelten zich inmiddels op dat standpunt gesteld.

Op onze hoede

Vereniging Eigen Huis is heel benieuwd wat we op lobby-gebied van een nieuw KNB-bestuur mogen verwachten. We zijn in elk geval op onze hoede. In het belang van de consument.

Volg Rob Mulder via twitter @rob_mulder