Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Overheid moet spoedig bekend maken dat de overdrachtsbelasting 2 procent blijft

Geplaatst op 20 mrt 2012 , bijgewerkt 20 mrt 2012, 10:57

Op 1 juli 2012 gaat de overdrachtsbelasting weer terug omhoog naar 6 procent. Tenzij de tijdelijke verlaging van 6 naar 2 procent wordt voortgezet. ...

Op 1 juli 2012 gaat de overdrachtsbelasting weer terug omhoog naar 6 procent. Tenzij de tijdelijke verlaging van 6 naar 2 procent wordt voortgezet. Gelukkig lijken alle politici en beleidsmakers met enige invloed in Den Haag er van uit te gaan dat de verlaging van de overdrachtsbelasting in stand blijft. Vereniging Eigen Huis vindt dat buitengewoon verstandig. Maar het moet wel snel worden bekendgemaakt.

De Grieken en de banken

Op 1 juli 2011 heeft het kabinet de overdrachtsbelasting tijdelijk fors verlaagd van 6 naar 2 procent. Aanvankelijk leek deze maatregel het in zich te hebben om de woningmarkt uit het slop te trekken. Het consumentenvertrouwen, zoals gemeten met de Eigen Huis Marktindicator, liet de grootste stijging ooit zien. Makelaarskantoren en hypotheekadviseurs kregen meer aanloop. Op google werd vaker 'huis kopen' ingetikt. Kopers hadden er weer zin in. Totdat de Grieken steeds verder onderuit gingen en de banken eens flink extra op de rem trapten wat betreft de hypotheekverstrekking. Zonder de Grieken en de banken zou de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting zonder twijfel meer zichtbaar effect hebben gehad.

Verkoop versus overdracht

Maar hoe je ook denkt over het effect van de maatregel, één ding is volstrekt helder: een verhoging van 2 naar 6 procent op 1 juli 2012 zal de koopwoningmarkt nog verder op slot zetten. In Den Haag wordt er dan ook algemeen van uitgegaan dat de verhoging naar 6 procent niet zal gebeuren. Het is nu echter wel zaak dat het kabinet dit zo spoedig mogelijk aankondigt. Want de datum 1 juli 2012 geldt niet voor de verkoop maar voor de overdacht van woningen. De feitelijke verkoop vindt dus in de maanden daarvoor plaats.

Voor eind april bekend maken

Stel dat je uitgaat van een periode van twee maanden tussen verkoop en overdracht, dan vindt eind april de verkoop plaats die leidt tot een overdracht eind juni. En vaak is de tussengelegen periode nog langer, zeker nu de banken er zo lang over doen om een hypotheek goed te keuren. Om te voorkomen dat vanaf, pak 'm beet, medio/eind april helemáál geen bestaande woningen meer worden verkocht, doet de overheid er dus goed aan om vóór die tijd officieel bekend te maken dat de overdachtsbelasting 2 procent blijft bedragen. Want iedereen in Den Haag schijnt het al wel te weten, maar dat geldt nog niet voor alle potentiële huizenkopers in de rest van het land.

Volg Rob Mulder via twitter @rob_mulder