Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

NVM verslaafd aan Funda?

Geplaatst op 30 mrt 2012 , bijgewerkt 30 mrt 2012, 10:00

NVM-makelaars worden op Funda voorgetrokken op hun VBO- en VastgoedPro-collega's. Hiermee benadeelt de NVM huizenkopers en -verkopers. Het wachten is...

NVM-makelaars worden op Funda voorgetrokken op hun VBO- en VastgoedPro-collega's. Hiermee benadeelt de NVM huizenkopers en -verkopers. Het wachten is op stevig ingrijpen van de NMa. De argumenten op een rij.

1) NVM-makelaars worden voorgetrokken op Funda

Dat NVM-makelaars worden voorgetrokken op Funda is onomstreden. In haar recente 'marktscan' laat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hierover geen misverstand bestaan. Het meest zichtbare bewijs is dat NVM-makelaars altijd hoger scoren in de zoekresultaten op Funda. De huizen van niet-NVM-makelaars bungelen ergens onderaan de lijst. Funda geeft overigens zelf toe op aarde te zijn om NVM-makelaars te steunen. Zo valt op hun website te lezen: "Vanwege de sterke verbondenheid met de NVM en haar leden genieten zij een voorkeursbehandeling op funda." En in het Verkort jaarverslag 2011 zien we staan: "De dienstverlening aan de NVM-makelaar staat centraal in het handelen van Funda." Dus niet de dienstverlening aan andere makelaars. En evenmin de dienstverlening aan de consument. Dat het maar is duidelijk is...

2) NVM benadeelt hiermee huizenkopers

NVM is grootaandeelhouder van Funda. Door Funda de eigen NVM-makelaars te laten voortrekken, benadeelt de NVM potentiële huizenkopers. Doordat huizen van niet-NVM-makelaars moeilijker vindbaar zijn, krijgen kopers een verwrongen beeld van het aanbod voorgeschoteld. Funda probeert kopers naar NVM-woningen te leiden, zelfs als die woningen bij een eerlijker voorstelling van het woningaanbod misschien niet de voorkeur zouden hebben. Kopers zijn hierdoor slechter uit dan bij een eerlijke presentatie van alle huizen.

3) NVM benadeelt hiermee huizenverkopers

Door de eigen makelaars op Funda voor te trekken benadeelt de NVM ook de aanbieders van woningen. Immers: verkopers worden zeer sterk in de verleiding gebracht een NVM-makelaar te verkiezen boven een VBO- of VastgoedPro-collega. Enkel vanwege het feit dat men dan beter op Funda scoort. Zelfs als de NVM-makelaar zich in voorkomende gevallen minder inspant voor de verkoper, slechter onderhandelt, een minder groot netwerk heeft, of een hogere prijs rekent dan een niet-NVM-collega. Verkopers worden met andere woorden door de ongelijke behandeling op Funda belemmerd in hun keuze voor de beste makelaar tegen de beste prijs.

4) Funda heeft een dominante marktpositie

Nu kun je tegenwerpen:
- NVM heeft Funda toch niet opgericht om concurrerende makelaars te helpen?
- Andere organisaties kunnen toch zelf een site opzetten?
Deze vragen zijn begrijpelijk. Probleem is echter dat Funda een zeer dominante positie inneemt in de markt. Om nogmaals het Verkort jaarverslag 2011 van Funda aan te halen: "Funda is dé onbetwiste nummer 1 onroerend goed website in Nederland. Dé plek waar zoekers nieuwe huisvesting vinden." Consumenten kunnen niet of nauwelijks om Funda heen. De mededinging binnen de makelaarsbranche is hierdoor in het geding. En waar de mededinging in het geding is, lijdt de consument schade. Monopolistengedrag wordt in Nederland terecht bestreden door de NMa.

Funda junkies

In het Verkort jaarverslag wordt gesproken van zogenoemde Funda junkies. "Mening Nederlander is aan Funda verslaafd geraakt," zo staat er te lezen. De vraag is gerechtvaardigd of dit niet vooral geldt voor de NVM-makelaars zelf. Vereniging Eigen Huis hoopt op een spoedig afkick-programma. Want nu de NMa de concurrentieverstoring op Funda eenmaal in het vizier heeft, zal zij vast niet meer loslaten. 

Volg Rob Mulder ook op twitter: @rob_mulder.