Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Overdrachtsbelasting en weldenkendheid

Geplaatst op 13 apr 2012 , bijgewerkt 13 apr 2012, 06:54

Geen weldenkend mens zal het in zijn hoofd halen om midden in de crisis de overdrachtsbelasting te verhogen van 2 naar 6 procent. Maar zijn beleidsm...

Geen weldenkend mens zal het in zijn hoofd halen om midden in de crisis de overdrachtsbelasting te verhogen van 2 naar 6 procent. Maar zijn beleidsmakers weldenkende mensen? En, zo ja, durven de mensen in het land daarop te vertrouwen? Logischerwijs wachten zij het nieuws toch maar even af, voordat zij een woning zullen kopen die na 1 juli 2012 bij de notaris wordt overgedragen.

Banken en Grieken

Het maakt heel veel uit of je op een tweedehands woning 6 procent overdrachtsbelasting betaalt of 'slechts' 2 procent. Toen het kabinet op 1 juli 2011 de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent verlaagde, liet het consumentenvertrouwen in de woningmarkt de grootste stijging in de geschiedenis zien. De makelaars en de hypotheekadviseurs kregen het meteen veel drukker. Op internet werd vaker gezocht op 'huis kopen'. Potentiële kopers hadden er weer zin in. Totdat de banken en de Grieken roet in het eten gooiden. Die geschiedenis zal ik hier niet verder oprakelen, aangezien zij algemeen bekend is.

Nog beroerder

Conclusie is wel dat, dankzij de banken en de Grieken, de verlaging van de overdrachtsbelasting niet het herstel heeft gebracht dat we ervan hadden verwacht. Anderzijds  werden in 2011 ondanks de crisis toch nog altijd zo'n 10.000 bestaande woningen per maand verkocht. Bij een hogere overdrachtsbelasting zou dat aantal ongetwijfeld lager hebben gelegen. En zouden kopers een hogere hypotheekschuld hebben gehad. Als ze al een lening hadden kunnen krijgen. Met andere woorden: zonder verlaging van de overdrachtsbelasting in 2011 zou de woningmarkt er hoogstwaarschijnlijk nog beroerder voorstaan.

Weldenkendheid

De verlaging van de overdrachtsbelasting is aangekondigd als een tijdelijke maatregel. Op zichzelf stimuleert dat kopers om ´snel´ in actie te komen. Maar tegelijkertijd ging in Den Haag eigenlijk niemand er van uit dat de verlaging in 2012 daadwerkelijk zou worden teruggedraaid. En nu duidelijk is geworden hoe slecht het gaat op de woningmarkt - met negatieve uitstralingseffecten naar de bouw en tal van andere sectoren - kan een weldenkend mens zich al helemáál niets voorstellen bij een verhoging van de verhuisbelasting. En ik kan u verzekeren: ook in Den Haag lopen veel weldenkende mensen rond. Mede om die reden heb ik er bijna 25 jaar met veel plezier gewerkt.  Iets anders is dat het hoog tijd wordt ook het volk deelgenoot te maken van deze weldenkendheid.

Zeker weten

Potentiële kopers willen namelijk zeker weten hoeveel ze voor een huis kwijt zijn. En een verschil van 4 procent overdrachtsbelasting scheelt duizenden euro's. Op dit moment proberen kopers dat nog op te lossen door te 'eisen' dat de overdracht van de woning bij de notaris vóór 1 juli 2012 plaatsvindt. Dat gaat spoedig niet meer lukken. De benodigde periode tussen koop en overdracht is minimaal een maand of twee. En vaak nog langer, want vooral het verkrijgen van een hypotheek kost tegenwoordig veel tijd. Dat betekent dat vanaf eind april vrijwel geen woningen meer verkocht zullen worden die vóór 1 juli kunnen worden overgedragen. Zoals ik al eerder heb betoogd, zit er voor de overheid maar één ding op: zij moet nu heel snel bekend maken dat de overdrachtsbelasting per 1 juli 2012 niet omhoog gaat.

Twitterspreekuur

In de tussentijd blijven kopers en verkopers Vereniging Eigen Huis ongetwijfeld benaderen met vragen over de overdrachtsbelasting. De hele volgende week (16 t/m 20 april, tussen 13 en 14 uur) houden we daarom twitterspreekuur over dit onderwerp. U kunt uw vragen stellen via @EigenHuis. We zullen ze dan direct proberen te beantwoorden. En tegelijkertijd hopen we natuurlijk op een teken van weldenkendheid vanuit Den Haag.

Volg Rob Mulder ook op twitter: @rob_mulder.

Noot van de redactie van 16-4-12 16.30 uur
We ervaren een storing in ons systeem waardoor alleen de laatste reacties op de blogs getoond worden. Onze excuses voor het ongemak. Er wordt aan gewerkt.

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?