Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Facts & figures

Geplaatst op 01 mei 2012 , bijgewerkt 01 mei 2012, 08:45

Discussies over de woningmarkt worden lang niet altijd alléén op basis van feiten gevoerd. Vaak spelen politieke voorkeuren en persoonlijke stokpaard...

Discussies over de woningmarkt worden lang niet altijd alléén op basis van feiten gevoerd. Vaak spelen politieke voorkeuren en persoonlijke stokpaardjes een minstens even grote rol. Kunnen facts & figures helpen de discussie beter te laten verlopen? Vereniging Eigen Huis hoopt van wel.

Links/rechts

Twee jaar geleden concludeerde het Centraal Planbureau nog dat de standpunten van politieke partijen over de woningmarkt precies de klassieke links/rechts-indeling volgden. Mogelijk zijn sommige politieke partijen vanwege de crisis wat meer compromisbereid (zie het Kunduz-akkoord). Maar of dit in de aanloop naar de verkiezingen zo blijft, is een kwestie van afwachten.

Instinctief

En dan hebben we nog de psychologie van het luisteren naar elkaars argumenten. "Echt luisteren naar het CPB valt mij niet mee," schreef Bruno de Haas gisteren in het FD. In zijn column betoogt De Haas dat mensen in discussies vooral horen wat ze graag willen horen. Dat zij, met andere woorden, de argumenten eruit pikken die hen gelijk geven in hun vooraf ingenomen (instinctief bepaalde) stellingnamen.

Feiten en argumenten

De vraag is dus in hoeverre feiten en argumenten er eigenlijk toe doen in politiek beladen discussies. Zoals over de financiering van de woningmarkt en de nationale hypotheekschuld. Vereniging Eigen Huis heeft het zekere voor het onzekere genomen en de Argumentenfabriek verzocht de feiten op een rij te zetten en inzichtelijk te maken. Wij merkten een aantal maanden geleden dat de discussie over de hypotheekschuld niet werd gevoerd op basis van een gedeelde set facts & figures. Dankzij de Argumentenfabriek zijn die feiten en argumenten nu wél beschikbaar. De Argumentenfabriek heeft ze verzameld op basis van diverse statistieken en aan de hand van gesprekken met tal van deskundigen.

Hypotheekschuldenberg

Uit de verzamelde feiten concludeert Vereniging Eigen Huis dat het beeld van de Nederlandse ‘hypotheekschuldenberg’ genuanceerder is dan het eenzijdig negatieve beeld dat er soms van wordt geschetst. Met één uitzondering: de circa 500.000 huishoudens in de leeftijd tot circa 35 jaar die hun eerste huis kochten na 2001. Zij staan 'onder water' en kunnen in grote problemen komen bij bijvoorbeeld echtscheiding of werkloosheid. Vereniging Eigen Huis vindt dat op de banken een grote verantwoordelijkheid rust deze mensen, indien betalingsproblemen dreigen, in een zo vroeg mogelijk stadium te helpen. Hopelijk delen banken en anderen onze conclusies. Op basis van gedeelde feiten.